28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Deň vysunutých expozícií Vlastivedného múzea

18.04.2019 Autor: Claudinka, Foto: galanta.sk
Termín: 24.04.2019 Mesto:Matúškovo, Tomášikovo Zdroj:stránka organizátora
DVE VM Galanta

Zdroj: galanta.sk

Vlastivedné múzeum v Galante Vás pozýva v deň sv. Juraja 24. apríla 2019 na Deň vysunutých expozícií. Využite príležitosť stráviť príjemné chvíle a zadarmo si prezrieť expozície - Dom ľudového bývania v Matúškove a Vodný kolový mlyn v Tomášikove.

24. apríl je z hľadiska ľudových zvyklostí a povier významným dňom v jarnom období. V deň sv. Juraja si môžete ZADARMO pozrieť vysunuté expozície Vlastivedného múzea v Galante. Tento rok Vám ponúkame príležitosť stráviť príjemné chvíle vo Vodnom kolovom mlyne v Tomášikove a v Dome ľudového bývania v Matúškove.

Dom ľudového bývania v Matúškove
Tento objekt je najstarším obytným domom v obci. Podľa maľovaného nápisu na strešnom štíte uličnej fasády ho dala postaviť manželka Ferentza (Františka) Panyika v roku 1847. Vstupnou miestnosťou je pitvor, jeho zadnú časť tvorí priestor pod otvoreným komínom. Z pitvora je vstup vľavo do prednej a vpravo do zadnej izby, ktorá prezentuje zariadenie zámožnejšieho gazdu, ktorí sa presídlil v roku 1947 do obce z maďarského Tótkomlósu.  

Pre návštevníkov bude expozícia Domu ľudového bývania v Matúškove sprístupnená od 9.00 do 12.00. V domčeku si deti budú môcť vyplniť tajničku a čakajú ich aj ľudové maľovanky. Na nádvorí si v prípade pekného počasia môžu užiť tradičné ľudové hry.

Kolový mlyn v Tomášikove
Vodný mlyn z roku 1893 sa nachádza na brehu Malého Dunaja, asi 2 km za obcou Tomášikovo. Mlyn bude otvorený pre verejnosť od 10:00 do 18:00 hod. Komentovanú prehliadku mlyna môžete spojiť s príjemne stráveným dňom v prírodnom prostredí.

Dúfame, že využijete túto príležitosť a navštívite vysunuté expozície Vlastivedného múzea v Galante. Už teraz sa tešíme na všetkých návštevníkov!

Napíšte komentár