29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Tajuplné bytosti v Horehronskom múzeu

03.04.2019 Autor: Annie
Termín: 03.12.2022 a ďalšie Mesto:Brezno Zdroj:stránka organizátora
Plagat Tajuplne bytosti 10 20221

Zdroj: horehronskemuzeum.sk

Tajuplné bytosti existovali v minulosti v predstavách ľudí ako možná súčasť života. Vyskytovali
sa za určitých okolností, v určitom čase a mieste. Kto mohol, tak sa im snažil vyhýbať, prípadne robiť
všetko preto, aby sa zamedzilo ich pôsobeniu, pretože to mohlo dopadnúť veľmi zle. Takéto konkrétne
udalosti nám zostali zachované prostredníctvom zozbieraných a spísaných rozprávaní.

Ak ste si práve povedali, že táto téma by vás zaujímala, Horehronské múzeum otvára opäť zimný
cyklus podujatia, ktoré spája zážitok a odborný výklad na tému poverových bytostí. Práve s adventným obdobím sa spája najsilnejšia a asi aj najznámejšia predstava o možnom škodení zlých síl. Súvisí to priamo s predlžujúcou sa nocou, teda pomysleným víťazstvom zla nad dobrom. Téma doslova ponúka rôzne podoby interpretácie s využitím viacerých umeleckých stvárnení a možnosťami realizácie.

Na štandardnú výstavnú inštaláciu tradičného izbového interiéru bude použitých viac ako 120 zbierkových predmetov z etnologického fondu múzea. Ide o zbierkové predmety zo zbierok nábytku a drobného kuchynského inventára, ako aj odevné súčiastky a textil. Dominantou podujatia sú figuríny z dielne renomovaných výtvarníkov, ktoré stvárňujú vybrané poverové postavy. Sú v životnej veľkosti a zhmotňujú dané predstavy o bytostiach.. Návštevníci budú mať možnosť vypočuť si niektoré poverové rozprávania, okrem toho sa im budú prihovárať aj samotné figuríny prostredníctvom špeciálnych smerových reproduktorov. Ale aby nezostalo len pri rečiach, podujatie bude interaktívne, návštevníci počas neho „priložia ruku k dielu“.

Príďte spoznať tajuplné bytosti z horehronských poverových rozprávaní. Nový cyklus bude v ponuke od 29. októbra do 3. decembra 2022.

Zážitok je vhodný pre deti od 8 rokov.

Vstupné:

  • 5€ dospelí
  • 3€ študenti, seniori nad 63 a ZŤP

V týždni sú vyhradené termíny pre školy, viac informácií a rezervácia pre školy (prípadne iné záujmové skupiny) na https://www.horehronskemuzeum.sk/ . Pre verejnosť sú určené termíny každú sobotu o 13:30 hod. a o 15:00 hod. (rezervačný systém – TU.)

Napíšte komentár