25. 04. 2024 Marek 10°C Dážď

Hodina Zeme

27.03.2019 Autor: Zuzka, Foto: mesto Prešov
Termín: 30.03.2019 Mesto:Prešov Čas:20.00 - 21.30 hod. Zdroj:stránka organizátora
hoidna zeme Presov

Zdroj: mesto Prešov

Mesto Prešov sa tento rok zapojí do projektu HODINA ZEME kvôli voľbám symbolicky. Už počas najbližšej soboty symbolickým vypnutím verejného osvetlenia v centre mesta tak spoločne pomôžeme zmierniť dôsledky a upozorniť na globálne otepľovanie, klimatické zmeny a svetelný smog.

V sobotu 30. MARCA 2019 od 20:30 do 21:30 hod. budú na hodinu zhasínať osvetlenie mnohé svetové metropoly. Pripojí sa k nim aj Prešov, aby sa stal súčasťou svetovej kampane, ktorej cieľom je upozorniť na viaceré negatívne vplyvy na životné prostredie.

V meste Prešov v tom čase bude vypnuté verejné osvetlenie symbolicky na Hlavnej ulici a krátkych úsekoch priľahlých ulíc tak, aby to nenarušilo sobotňajšie 2. kolo prezidentských volieb. Spolu s Hlavnou ulicou zhasne iluminácia radnice Mestského úradu, Konkatedrály sv. Mikuláša či nasvietenie Katedrálneho chrámu sv. Jána Krstiteľa.

Do tohto celosvetového projektu sa môže pripojiť každý. V sobotu na jednu hodinu - Hodinu Zeme stačí zhasnúť a stlmiť svetlá v domácnostiach, firmách a pridať sa tak k miliónom ľudí po celom svete.  Ako sa zníženie svetelného smogu prejaví na oblohe, budú mať ľudia možnosť pozorovať ďalekohľadmi priamo z terasy prešovskej Hvezdárne a planetária v sobotu 30. marca v čase od 20.00 do 21.30 h.

V Prešove tak bude na jednu hodinu vypnutých iba približne 400 svietidiel verejného osvetlenia z ich celkového počtu 9 374. Za 60 minút symbolického vypnutia osvetlenia centra mesta sa ušetrí približne 50kWh elektrickej energie a 19kg oxidu uhličitého.

Ak by sa vypli na jednu hodinu všetky svietidlá verejného osvetlenia, ušetrilo by sa 960kWh elektrickej energie a vyprodukovalo by sa o 365kg CO2 menej.

Tento rok môžeme túto environmentálnu osvetu šíriť  tiež prostredníctvom svojich sociálnych sietí. Jednoducho stačí svoje sociálne siete na hodinu “vypnúť”. A to tak, že postnete na svoje sociálne siete: Facebook, Instagram feed či do Instagram Stories dňa 30. 3. 2019 o 20:29 hod., teda tesne pred Hodinou Zeme, v čase, kedy zhasínajú svetové metropoly, čisto čierny obrázok s odkazom:
Túto hodinu vypíname #MojaHodinaZeme  a označíte nás v poste @wwf_slovakia

 

Napíšte komentár