19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Deň hvezdárni a planetárií

12.03.2019 Autor: Petra, Foto: Mesto Trebišov
Termín: 17.03.2019 Mesto:Trebišov Čas:15:00 Zdroj:stránka organizátora
71374

Zdroj: Mesto Trebišov

V prvej polovici 90-tych rokov 20. storočia, z iniciatívy pracovníkov planetária v talianskej Brescii, bol založený Európsky deň planetárií, z ktorého sa stala tradícia. Posledná nedeľa zimy je nielen v okolitých európskych krajinách, ale aj na Slovensku spájaná s prezentáciou odbornej a popularizačnej práce v astronómii. 

V roku 2014 sa na celoslovenskej koordinácii, propagácii a zjednotení termínu podujatia dohodla Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove so Slovenským zväzom astronómov a astronomickými zariadeniami na Slovensku. Výsledkom bolo zastrešenie aktivít prezentujúcich odbornú a popularizačnú prácu slovenskej astronómie  pod spoločným názvom  DEŇ  HVEZDÁRNÍ  A  PLANETÁRIÍ.

Tento rok sa podujatie uskutoční nedeľu 17. marca, a to už po piatykrát.  

V rámci Dňa hvezdární a planetárií aj Múzeum a Kultúrne centrum  južného Zemplína v Trebišove, útvar astronómie, pripravuje na tento deň zaujímavé astronomické programy pre všetky vekové kategórieDeti si budú môcť pozrieť nielen astronomické rozprávky, ale zapojiť sa môžu  do rôznych hier a súťaží. Dospelí sa dozvedia zaujímavosti z výskumu vesmíru. V prípade priaznivého počasia, po zotmení, nebude chýbať ani pozorovanie objektov zimnej a jarnej oblohy, planéty Mars a Mesiaca vo fáze po prvej štvrti.

Napíšte komentár