18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Obľúbené rodinné filmy, ktoré sa oplatí vidieť

Autor: Annie, Foto: youtube

Milujeme spoločne strávené chvíle a keď to nie je možné na výletoch či pri hrách, nájdeme si čas aj na pozeranie televízie. Prinášame Vám výber našich top filmov, pri ktorých sa zabaví ale i poučí celá rodina.

Doba ľadová

Animovaná rozprávka z predhistorickej doby ľadovej a zábavnými dobrodružstvami mamuta, tigra a leňochoda.  Séria zahŕňa doposiaľ 5 vydaných filmov: Doba ľadová (2002), Doba ľadová 2 (2006), Doba ľadová 3: Úsvit dinosaurov (2009), Doba ľadová 4: Zem v pohybe (2012) a Doba ľadová 5: Mamutí tresk (2016). Okrem týchto filmov sú krátke filmy: Doba ľadová: Mamutie Vianoce (2011) a Doba ľadová: Veľkonočné prekvapenie (2016).


COCO

Krásna a hlboká rozprávka nielen pre deti. Napriek rodinnému zákazu hudby sa Miguel túži stať uznávaným hudobníkom ako je jeho idol, Ernesto de la Cruz. V túžbe dokázať svoj talent sa Miguel ocitne v prekrásnej a farebnej Ríši mŕtvych. Tam stretne psíka Hectora a spoločne sa vydávajú na strhujúcu cestu odhaliť skutočný príbeh Miguelovej rodiny.


Hotel Transylvánia

Veselá rozprávková séria o strašidlách z hotela -  Hotel Transylvánia 1 (2012), Hotel Transylvánia 2 (2015) a Hotel Transylvánia 3: Strašidelná dovolenka (2018). Gróf Dracula nie je len hrôzostrašné monštrum, ale i prívetivý majiteľ luxusného hotelu pre príšery všemožných druhov. Ďaleko od ľudskej civilizácie tu trávia svoje voľné chvíle. Jedného dňa sa však medzi nimi objaví človek, ktorý by mohol ich existenciu prezradiť.


Ferdinand

Animovaná rodinná komédia o veľkom priateľstve medzi býkom Ferdinandom a malým dievčatkom Ninou. Ako malého býka sa ho ujali ľudia a stal sa z neho najroztomilejší a najposlušnejší párnokopytník na svete, ktorý miluje kvety a v živote by neublížil ani muške. Tento nešikovný popleta si sadne na čmeliaka, dostane sa do neho žihadlo a splaší sa. Celú udalosť uvidia hľadači zápasných býkov, ktorí Ferdinanda okamžite chytia a odvezú. Spriatelí sa s ďalšími zvieratami a spolu sa vydajú na cestu naprieč Španielskom späť za Ninou.


V hlave

Ak chcete zistiť, čo sa odohráva „v hlave“ vášho dieťaťa, pozrite si tento film. Film je podmanivou púťou do mysle dieťaťa, veľmi citlivo vykresľuje prežívanie mladej hrdinky a oboznamuje s jej búrlivým emocionálnym životom. Tvorcovia film konzultovali s poprednými odborníkmi na emócie. Vďaka tomu pôsobí rozprávka mimoriadne verne.


Na vlásku

Flynn Rider je najúspešnejší a zároveň najhľadanejší zlodej v kráľovstve. Na svojom poslednom úteku sa uchýli do tajomnej, osamelej a, ako sa domnieva, opustenej veže. Chyba! Zo sebavedomého suveréna sa stáva rukojemníkom najzvláštnejšieho stvorenia, aké kedy stretol. Vežu totiž obýva tajomná dievčina s predlhými zlatými kúzelnými vlasmi menom Rapunzel. Zlá starena Gothel ju ako dieťa uniesla z rodičovského hradu, aby z jej dlhých vlasov dlhých dvadsať metrov čerpala mladosť a krásu. Rapunzel celý svoj život strávila zamknutá vo veži s jediným spoločníkom – malým svojráznym chameleónikom. Dnes je vo veku tínedžerky s bujnou fantáziou a Flynnov vpád a následný zmätok je tak vítaným spestrením nudného života. Nečakaná zmena spôsobí, že Rapunzel po prvýkrát opustí svoje väzenie a vydáva sa aj s novými spoločníkmi na dramatický útek, plný dobrodružstva, zamotaných situácií a divokých zážitkov, pri ktorých ich životy visia doslova – na vlásku...


Hľadá sa Nemo

Rodinný film z roku 2003 vyhral cenu akadémie za najlepší animovaný film. Malý Nemo žije v bezpečnej oceánskej štvrti spolu so svojim otcom Marlinom, ktorý je tak trochu zbabelec. Nemo je však veľmi zvedavý, takže jedného dňa ujde spoznávať oceán. Nanešťastie ho však unesú potápači a skončí v akváriu v zubárskej ambulancii. Marlin tak musí prekonať svoj strach, premeniť sa na super hrdinu a zachrániť svojho syna. Na ceste plnej nástrah ho sprevádza optimistka Dory, ktorá ho napriek svojej krátkej pamäti veľa naučí. Pokračovanie filmu s názvom Hľadá sa Dory mal premiéru v júni 2016.


Ja, zloduch

Dobrodružstvá zloducha Gru a jeho žltých pomocníkov. Animovaný rodinný film v 3 dieloch s obľúbenými mimoňmi. Prvá časť zobrazuje ako sa zo zloducha Gru, stane milý ocko troch dievčat. V druhej časti im nájde mamu Lucy a v tretej sa spoločne pokúsia napraviť reputáciu Grua, ktorý prestane byť zloduchom.


Príšerky s.r.o.

Jednooký Majk a chlpáč James pracujú v továrni Príšerky s.r.o., najväčšej spoločnosti v Monstropolis, ktorá premieňa krik na elektrickou energii. Všetci tam veria, že deti z ľudského sveta sú nebezpečné bytosti a žiadna príšerka sa ich nesmie dotknúť. Preto ich všetkých k smrti vystraší, keď sa do ich sveta omylom dostane malé dievčatko Boo. James a Majky robia všetko pre to, aby ju bezpečne vrátili do jej detskej izby, odkiaľ sa stratila. Proti nim sa však postavia zlí obyvatelia Monstropolis, ktorí sa jej chcú zbaviť. Rodinná komédia je skvelou zábavou pre všetkých, bez rozdielu veku.


Krúdovci

Teší sa na vás autoritatívny tatko Grug so svojou zásadovou, podobne drsne ladenou ženou Uggou a s troma svojráznymi deťmi: najmladšou štvorročnou uličníčkou Sandy, rebelujúcou pubertiačkou Íp a deväťročným Thunkom, ktorý by si prial byť skvelým lovcom ako jeho otec, ale zatiaľ mu k naplneniu sna toho dosť chýba… Súčasťou tejto jedinečnej prehistorickej rodinky je aj babička, Grugova praveká a trochu divoká svokra. A navyše sa ku Krúdovcom ešte pripojí Ľudo, očarujúci mladík, ktorý má na svojom konte niektoré skvelé objavy - napríklad oheň či topánky. Krúdovci podniknú cestu do neznáma, ohromujúci výlet do krajiny plnej najrozličnejších, neuveriteľných a niekedy aj poriadne nebezpečných stvorení. Ich pohľad na svet sa vďaka tomu navždy zmení.


Príbeh hračiek - Toy story

Kto si myslí že hračky nemajú svoj život, tak sa mýli.
Keď vyjde dieťa von s izby, to sa ešte len začnú diať veci.


Frozen - Ľadové kráľovstvo 

Hlavnou hrdinkou je Anna, mladé a odvážne dievča, ktorá je prekliata staršou sestrou Elsou, bezcitnou ľadovou kráľovnou. Jedinou šancou na zlomenie kliatby je podstúpiť nebezpečnú cestu cez zasnežené vrcholky hôr.


Jumanji

Rodinný dobrodružný film z roku 1995 o čarovnej spoločenskej hre, ktorá uväzní malého chlapca Alana na celých 26 rokov vo svojom deji. O generáciu neskôr hru objavia ďalšie deti – Judy a Peter. Hodia kockami a hra sa opäť spustí. Alan sa vráti naspäť do normálneho sveta avšak ako dospelý muž. Základným pravidlom Jumanji je, že ak raz začnete hrať, musíte hru dokončiť. Judy, Peter, Alan a jeho priateľka z detstva Sarah sa preto spoja a vydajú sa na veľké dobrodružstvo. Jumanji 2: Vitajte v džungli je pokračovanie z roku 2017 a tento rok sa chystá trojka.


Paddington

Paddington nie je len obyčajný medvedík. Pochádza z najtemnejšieho Peru, nosí červený klobúčik a viac ako čokoľvek iné miluje marmeládové sendviče. Keď zemetrasenie zničí jeho domov, pošle ho teta Lucy do Londýna, aby tu našiel novú rodinu. Sám a opustený na paddingtonskej stanici pomaly zisťuje, že život vo veľkomeste nie je úplne taký, ako si ho predstavoval. Našťastie ale stretne rodinu Brownových, ktorá sa ho ujme. Svojimi nápadmi často prevráti celý dom hore nohami a spôsobí chaos. Úsmevom a dobrým srdcom si však nakoniec získa srdce celej rodiny a všetko sa na dobré obráti... avšak len do okamžiku, keď si ho všimne zákerná riaditeľka miestneho múzea... V roku 2017 sa film dočkal aj pokračovania  - Paddington 2.


Hačikó - príbeh psa

Príbeh o obrovskej oddanosti psa a jeho priateľstve s človekom. Dojemný skutočný príbeh o jednom oddanom psovi menom Hačikó. Tento mimoriadny pes odprevádza svojho pána - vysokoškolského profesora, každé ráno na stanicu a popoludní sa tam vracia, aby ho privítal. Jedného dňa však jeho pán zomrie a na stanicu sa už nikdy nevráti. Avšak Hačikó verne čaká na rovnakom mieste deň čo deň, celých deväť rokov.


Umenie pretekať v daždi

Dojímavý a citlivý príbeh psa Enza, ktorý cez svojho pána, automobilového pretekára Dennyho Swifta, skúma komplikovaný svet ľudí. Zistí, že v živote, podobne ako pri pretekoch, nemusí byť najvyššia rýchlosť automaticky zárukou víťazstva...


Psia duša

Psia duša vás rozosmeje aj rozplače. Hrdinom príbehu je havkáč, ktorý sa vrátil na svet viac ráz. Narodil sa ako túlavé šteniatko, ale tento život sa skončil tragicky skoro. Potom hľadá zmysel života ako neposedný zlatý retriever v náručí osemročného chlapca Ethana. Pri spoločných dobrodružstvách sa naučí, čo všetko má zvládnuť dobrý pes. Lenže aj táto životná púť hrdinského rodinného maznáčika sa raz uzavrie. Keď znovu príde na svet ako šteniatko, musí sa popasovať s náročnejšími úlohami, aby mohol byť ľuďom naďalej užitočný. Pritom stále nosí v sebe túžbu opäť stretnúť chlapca, ktorého nadovšetko miluje…


Deväť životov pána Fúzika

Tom Brand je závratne úspešný, závratne bohatý a blbec. V snahe postaviť najvyšší mrakodrap na severnej pologuli, je samoľúby miliardár pripravený obetovať čokoľvek. Aj lásku svojej rodiny. Cestou na oslavu 11 narodenín svojej dcéry Rebeccy má Tom fatálnu nehodu. Po prebudení zisťuje, že zatiaľ čo jeho telo leží v kóme v nemocnici, jeho myseľ sa ocitá v tele kocúra, ktorý je darčekom pre jeho dcéru. Tajomný pán Perkins mu dáva jasné ultimátum: má týždeň na to, aby svojej rodine dokázal, že ju miluje a záleží mu na nich. Inak navždy zostane chlpatým kocúrom. A tak prvýkrát nemá Tom život vo svojich rukách, ale v chlpatých labkách a jeho osud doslova visí na pazúroch.


Obyčajná tvár

Auggie má 10 rokov, silne zdeformovanú tvár a práve nastupuje po prvýkrát do školy. Dojímavý príbeh o tom, aké ťažké je pre malého chlapca zapadnúť medzi rovesníkov v škole, ktorí sú úplne iní...úplne obyčajní.


Šťastie na dosah

Chris, ktorého kvôli finančným problémom opusti manželka, sa stane slobodným otcom a zostane žiť len so svojim päťročným synom Christopherom. Všemožným spôsobom a s neuveriteľnou nádejou sa snaží nájsť si lepšie platenú pracú. Šťastie mu však stále unika a čoskoro sa obaja ocitnú na ulici. Napriek všetkým nástrahám osudu nepoľavuje vo svojej snahe a aj v ťažkých chvíľach zostava milujúcim a starostlivým otcom.


Aj dvaja sú rodina

Vtipný a nonšalantný Samuel si užíva bezstarostný život na francúzskej Riviére. jedného dňa ho však navštívi víkendový flirt Kristin a oznámi mu, že dieťa, ktoré drží v náručí – je jeho. Odovzdá mu dievčatko a utečie. Samuel vyráža s malou Glóriou do Londýna, kde Kristin márne hľadá. Nakoniec mu nezostáva nič iné, než si nájsť prácu a vo veľkomeste sa usadiť. Samuel sa očarujúcim spôsobom púšťa do výchovy malej Glórie. Počas nasledujúcich ôsmich rokov sa ukáže, že je nielen milujúcim, ale tiež hodne neštandardným otcom. S humorom sa vysporiadava s nástrahami každodenného života osamelého Francúza v londýne. Rodinná idylka sa však rýchlo zmení, keď sa zničoho nič, pred jeho dvermi objaví Kristin...


Mia a biely lev

Kráľ prírody, majestátny lev ako ten najlepší kamarát a domáci miláčik? Prečo nie? Jedenásťročné dievča Mia sa s rodinou presťahuje na farmu v južnej Afrike, kde sa jej v leviej rezervácii splní dávny sen snáď všetkých detí sveta. Dostane malého levíka, mláďa vzácneho bieleho leva. Charlieho. Počas pár ďalších rokov sa z nich stanú nerozluční priatelia, parťáci na celý život, ktorých puto a láska stiera rozdiel medzi svetom ľudí a zvierat. Z mláďaťa, ale vyrastie naozajstné zviera, z roztomilého levíka sa stane skutočný úžasný silný lev. A Mia zistí, že rodinnej farme sa až tak dobre nedarí a otec musí obetovať jej jedinečného bieleho leva ako trofej pre lov turistov. Mia a biely lev nemajú inú možnosť, než utiecť, a vydať sa spolu na úžasnú cestu do africkej savany, aby v divočine ďaleko od pušiek lovcov našli pre Charlieho bezpečné miesto a levie kráľovstvo. Priateľstvo totiž nie je iba slovo, ale záväzok a skutočné dobrodružstvo. 


Karate Kid

Malý Dre Parker musí kvôli práci svojej matky opustiť Detroit a tiež všetkých svojich kamarátov. Napriek tomu, že sa mu v novom prostredí nepáči, zakrátko sa zamiluje do spolužiačky Mei Ying, ktorá síce jeho city opätuje, ale kultúrne rozdiely im veľmi neprajú. Naviac sa do toho všetkého ešte zapojí žiarlivý Cheng, ktorý je dvakrát väčší ako Dre a ovláda kung-fu. O údržbu domu, v ktorom Dre býva, sa stará pan Han, ktorého postihla veľká tragédia. Ten o sebe tají, že je majstrom kung-fu. Aby sa mohol Dre Čchengovi postaviť, tak ho začne Han trénovať a prihlási ho na turnaj kung-fu. Zatiaľ čo mu vysvetľuje, že kung fu nestojí na úderoch a chvatoch, ale na rozvážnosti a pokoji, zisťuje Dre, že postaviť sa súperovi bude najťažšia úloha v jeho doterajšom živote.


Napíšte komentár