24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Betlehémske svetlo 2018

14.12.2018 Autor: Zuzka, Foto: svetlo.skauting.sk
Termín: 22.12.2018 a ďalšie Mesto: Celá SR Zdroj:stránka organizátora

Slovenskí skauti prinesú v sobotu 15. decembra Betlehemské svetlo z Rakúska, kde ho pre všetkých ľudí na Slovensku odpália počas medzinárodnej ekumenickej slávnosti v rímskokatolíckej katedrále Mariendom v Linzi.

V nedeľu 16. decembra privezú skauti svetlo do Popradu, kde ho slávnostne prijme prezident Slovenskej republiky, pán Andrej Kiska. Plamienok z Betlehema odovzdajú skauti ľuďom v nedeľu 16. 12. počas slávnostnej svätej omše o 16:30 v kostole Najsvätejšieho Spasiteľa na Hlavnom námestí v Bratislave, kde bude rovnako ako vo väčšine slovenských kostolov k dispozícii pre verejnosť až do Vianoc.

Počas posledného víkendu, v sobotu 22. decembra, pred Vianocami už od skorého rána budú skautské posádky roznášať vlakmi svetlo po celom Slovensku a doručia ho do viac ako 330 miest a obcí. Betlehemské svetlo sa dostane aj do obcí, kde nie je vlakové spojenie, aby k nemu mal prístup čo najväčší počet ľudí.

Skauti budú roznášať svetlo až do Štedrého dňa. Svetlo prinesú do nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, budú ho odpaľovať veriacim na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach, doručia ho k ľuďom priamo domov a zavítajú už po 25-krát aj na pomyselnú strechu Slovenska, na Lomnický štít. 

Tradícia Betlehemského svetla v Európe vznikla už v roku 1099, v období krížových výprav. Jeden člen výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z “večného” svetla, ktoré horí v Betleheme. Svoj sľub dodržal a na Vianoce v roku 1099 sa vrátil do Florencie so zapálenou sviecou, ktorej plamienok pochádzal z Betlehema. Sviecu umiestnili v kostole a odtiaľ si ostatní obyvatelia Florencie brali svetlo do svojich domovov. Táto tradícia pretrváva dodnes a Betlehemské svetlo sa tak stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia.

Vlakové trasy si môžete pozrieť  TU

Pre ďalšie informácie kontaktujte prosím:

Marián Suvák
Ústredie Slovenského skauting
svetlo@skauting.sk
02/446 40 154, +421 948 310 100
www.betlehemskesvetlo.sk

Napíšte komentár