29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Európsky týždeň mobility v Žiline

17.09.2018 Autor: MS, Foto: zilina.sk
Termín: 22.09.2018 a ďalšie Mesto:Žilina Zdroj:stránka organizátora

5b9a66bc 1088571885 0

Európsky týždeň mobility sa koná každý rok od 16. do 22. septembra. Táto kampaň nabáda európske mestá, aby zavádzali opatrenia zamerané na udržateľnú dopravu a má za cieľ spopularizovať verejnú dopravu ako alternatívu k individuálnej automobilovej preprave.

V utorok 18. septembra sa môžu cyklisti, prechádzajúci v ranných hodinách cez Bulvár, tešiť na cykloraňajky.
Zdravé a chutné menu sa bude podávať na moste na Ulici Antona Bernoláka. Naprázdno neobídu v tento deň ani cestujúci mestskou hromadnou dopravou, na vybraných autobusových zastávkach čaká malé občerstvenie aj na nich. Cieľom týchto akcií je jednak odmeniť cyklistov a cestujúcich MHD, a rovnako tiež preskúmať odkiaľ a kam cestujú.
Streda 19. september bude patriť téme čistého ovzdušia. Na Námestí Andreja Hlinku sa od 9.30 hod. uskutoční Deň zdravého ovzdušia. „Mesto Žilina a Žilinská univerzita si v rámci projektu AIR TRITIA pripravili pre verejnosť bohatý program zameraný na ochranu životného prostredia, monitorovanie kvality ovzdušia, správne vykurovanie, nízko-uhlíkovú mobilitu, elektro-mobilitu či pešiu dopravu,“ vysvetlil Ľuboš Slebodník, vedúci oddelenia mobility na Mestskom úrade v Žiline.
Vo štvrtok 20. septembra sa zase uskutoční seminár Žilinskej univerzity s názvom „Žilina – mesto prívetivé pre peších“. Pozitívny vzťah k alternatívnym spôsobom prepravy je dôležité budovať už od detstva. Mesto Žilina preto pripravilo v rámci týždňa mobility aktivity aj pre najmenších.
V piatok 21. septembra pozýva všetky deti na Dopravné ihrisko na Vlčince na Cykloškolu pre najmenších. Naučia sa ako funguje premávka v praxi a otestujú si svoje cyklistické zručnosti. Tí najšikovnejší získajú vodičský preukaz mladého cyklistu a zaujímavý darček.

Týždeň mobility pokračuje v piatok 21. septembra podujatím Deň bez áut, počas ktorého môžu Žilinčania využiť bezplatnú MHD v meste. „
Záver Európskeho týždňa mobility 2018 vyvrcholí tradičnou Veľkou jesennou cyklojazdou so začiatkom o 17.00 hod. na Námestí Andreja Hlinku. Cyklisti prejazdom upozornia všetkých vodičov na to, že sú riadnymi účastníkmi cestnej premávky a treba brať na nich ohľad.

5b9a46db 1178712334 0

Napíšte komentár