25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Sereď 1809

07.07.2018 Autor: Claudinka, Foto: FB Ztracení lidé: oběti napoleonských válek na území dnešní ČR a SR
Termín: 08.09.2018 Mesto:Sereď Zdroj:stránka organizátora

sered 1809 2018

Spomienková akcia venovaná obetiam napoleonských vojen, ktoré sú pochované na území Slovenskej republiky s predpokladanou účasťou cca 100 vojakov v historických uniformách. Organizátori si kladú za cieľ seriózny program podujatia založený na duchovnom odkaze a uctení si pamiatky tisícok vojenských ako aj civilných obetí. Chce priniesť iný typ podujatia akým sú tradičné ostreľovania na Dunajskom nábreží. Po minuloročných výborných skúsenostiach sa organizátori rozhodli pre rozšírenie programu o bojové ukážky pechoty, jazdectva a delostrelectva so zámerom pripraviť kvalitné podujatie pred blížiacim sa 210. výročím udalostí z roku 1809.

Poľná kuchyňa s vojenským táborom ako aj miesto pre bojové ukážky bude situované v parku z vonkajšej aj vnútornej strany Seredského kaštieľa. Jedná sa o nedokončený bastión, ktorý mal v období napoleonských vojen plniť ochrannú funkciu v kombinácii opevnení spojených s prírodnými prekážkami, najmä veľkými vodnými tokmi ako Váh a Dunaj. Klenotom tejto „Palatínskej línie“ nazvanej na počesť uhorského palatína Jozefa Antona bola nedobytná pevnosť Komárno.

Celý program bude prístupný verejnosti, ktorá bude môcť okrem bojových ukážok a výcviku jednotiek vzhliadnuť aj život v tábore či ruch v poľnej kuchyni.

Napíšte komentár