19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Na svátého Jána v skanzene Vychylovka

19.06.2018 Autor: MS, Foto: kysuckemuzeum.sk
Termín: 24.06.2018 Mesto:Vychylovka Zdroj:stránka organizátora

na sv jana 1

Tradícia pálenia Jánskych ohňov sa zachováva aj v Skanzene Nová Bystrica - Vychylovka, kde vám v nedeľu 24. júna 2018 predstavíme prostredníctvom kysuckého folklóru zvyky viažuce sa k tejto udalosti.

V nedeľu návštevníkom tento zvyk priblížia členky Ženskej folklórnej skupiny Turzovanka z Turzovky. Zapálenie jánskej vatry – ohňa, začína o 13.00 hod. pri základnom kameni skanzenu. O 13.30 hod.kultúrny program pokračuje na pódiu pri objekte Krčma z Korne. Navštívte stanicu Skanzen, kde si môžete pozrieť výstavu zo zbierok Kysuckého múzea v Čadci, ktorá sa nesie pod názvom „Čaro modrotlače“. Ak sa rozhodnete vyviesť sa na sedlo Beskyd drezinou, objednajte sa telefonicky na č.t. 041/4397350, v ponuke je aj vyhliadková jazda vláčikom na prvú úvrať.
Deň plný zážitkov Vám praje Kysucké múzeum v Čadci.

Jánske ohne sa pálili v podvečer 24. júna. Pastieri už dlho predtým zbierali raždie na jednu hromadu. V deň, keď sa mala páliť svätojánska hojana /vatra/, mládenci a pastieri postavili zo žrdi kostru, ktorú vyplnili nazbieraným raždím a väčšími kusmi dreva. Keď sa zotmelo, zapálili najskôr zvolávacie ohníky, na ktoré dievky čakali ako na signál, aby išli ku hojane spievať a prekárať sa. Mládenci a pastieri preskakovali ohníky a dievky spievali ľubozvučné piesne.
Keď oheň dohorel, mládenci a dievčatá sa rozišli. Pastieri mali narobené z kôry zo stromu a smoly „kadlubky“ malé fakličky, ktorými si svietili na cestu domov. Dievky sa rozutekali  bosé po rose, aby mali zdravé nohy. Cestou domov nazbierali kvety, uvili si venčeky, ktoré pred východom slnka hádzali na jabloň. Tej, ktorej sa na prvýkrát zachytil na konári, tá sa do roka vydala.Tej, ktorej sa neprichytil, ostala slobodná.
Popol z ohňa chudobnejší ľudia pozbierali a rozsypali po roli ako hnojivo. V súčasnosti sa pálenie ohňov u nás zachovalo, ale ostatné zvyky zanikli.

 

Napíšte komentár