Pri príležitosti Svetového dňa vody sme si pre organizované skupiny, ako i pre širokú verejnosť pripravili dni otvorených dverí na vodných stavbách Kráľová, Nová Bystrica, Klenovec, Málinec, Ružín a Domaša v dňoch 22. a 23.3.2019 od 9:00 do 15:00 hod.

  • Piatok 22.3.2019 – vstup výhradne určený pre organizované skupiny a študentov
  • Sobota 23.3.2019 – vstup pre širokú verejnosť

Vodárenská nádrž Málinec
Problémy s nedostatkom pitnej vody v regióne Ipľa začali ľudia pociťovať už v roku 1977. Riešením bola stavba vodného diela Málinec, ktoré začali realizovať 1. apríla 1986. Nádrž uviedli do prevádzky v roku 1994 a v súčasnosti sú z nádrže pitnou vodou zásobované aj mestá Fiľakovo, Lučenec a Veľký Krtíš.
Málinec tvorí spolu s nádržami Hriňová a Klenovec jednoúčelovú vodárenskú sústavu na strednom Slovensku.

V zatopenom území úplne zanikla osada Hámor, ale aj okolité usadlosti Hrozinovo, Chmelná, Šťavica. Samotné dielo tvorí vlastná vodárenská nádrž na hornom toku Ipľa a úpravňa vody. Výška hrádze je 53 metrov a celkový objem nádrže je vyše 26 miliónov kubických metrov. Zaujímavosťou je, že rieka Ipeľ má všetkých 12 prítokov v katastri Málinca z pravého brehu. Prítoky Chocholná, či Smolná sú výdatné natoľko, že sú takmer rovnocenné rieke Ipeľ. Práve výdatnosť zdrojov bola rozhodujúca pri výbere stavby pre zásobovanie pitnou vodou v Málinci.

Podmienky:
Vstup do Vodnej stavby je na vlastné riziko.
Vstup detí od dovŕšenia 6. roku života.
V zmysle GDPR si vyhradzujeme právo vyhotoviť a použiť fotografie zo Dňa otvorených dverí na propagačné účely SVP.

Žiadame Vás aby ste nepodcenili pevnú obuv a teplé oblečenie, nakoľko je vo vodných stavbách vlhko a chladno. Prehliadka vodných stavieb a ich súčastí, nie je vhodná pre ľudí trpiacimi klaustrofóbiou, strachom z výšky,…

Vstupné je ZDARMA