24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Svetový deň vody

19.03.2018 Autor: Petula , Foto: FB
Termín: 22.03.2018 Mesto:Levice, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany Zdroj:stránka organizátora

den vody

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., prostredníctvom svojich odštepných závodov (OZ) organizuje pre občanov a školy akcie, ktorých cieľom je pripomenúť význam pitnej vody ako kvalitného, zdraviu prospešného nápoja a viesť deti a mládež k ochrane životného prostredia a vodných zdrojov. 

V spolupráci so základnými školami a osemročnými gymnáziami boli aj tento rok vyhlásené rôzne zaujímavé súťaže k tohtoročnej téme Svetového dňa vody. Poslaním súťaží je budovať a prehlbovať vzťah detí k prírode, životnému prostrediu a ochrane vodných zdrojov. Víťazné práce vo všetkých kategóriách budú vyhodnotené a ocenené zaujímavými cenami práve na podujatiach organizovaných v rámci jednotlivých regiónov. Pre deti je pripravený pestrý program, zábavné súťaže a množstvo odmien. Vystavená ťažká, ľahká a monitorovacia technika bude sprístupnená verejnosti a v časových intervaloch budú predvedené praktické ukážky jej použitia. Vodárenskí pracovníci budú demonštrovať opravu poruchy, napájanie potrubia, vybudovanie vodovodnej prípojky, ako aj vyčistenie kanalizácie kanalizačným vozidlom. 

Pre veľký záujem z minulých ročníkov budú aj tento rok pracovníci laboratórií ZsVS, a. s., priamo na miestach konania osláv vykonávať bezplatné orientačné vyšetrenie prinesených vzoriek vody z lokálnych zdrojov (domových studní) na celkovú tvrdosť a dusičnany. Na vyšetrenie je postačujúce priniesť 500 ml vody v čistej polyetylénovej fľaši opláchnutej odoberanou vodou. Pred samotným odberom vody je potrebné nechať vodu odtiecť do ustálenej teploty, aby sa v potrubí vymenila za čerstvú. V prípade nepoužívanej studne je vhodné nechať vodu odtiecť dlhšie, aby nebola zakalená. Návštevníci zároveň môžu získať odborné informácie, kedy je voda vhodná na pitné účely.

 

  • OZ Levice – Šahy, Hlavné námestie
    9:00 – 12:00 
  • OZ Nitra – Nitra, Svätoplukovo námestie
    9:00 – 12:00
  • OZ Nové Zámky – Štúrovo, Pešia zóna, Hlavná ulica
    9:00 – 12:00
  • OZ Topoľčany – Partizánske, Námestie SNP
    10:00 – 12:00

Napíšte komentár