28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Mať tak o koliesko viac - multimediálna výstava

01.02.2018 Autor: Annie, Foto: muzeumkremnica.sk
Termín: 29.04.2018 a ďalšie Mesto:Kremnica Zdroj:stránka organizátora

nbskremDávid & Ivan Popovič - MAŤ TAK O KOLIESKO VIAC!

  •  15. 2. – 30. 4. 2018
  • Galéria NBS-MMM
  • Štefánikovo nám. 33/40, Kremnica

Vernisáž výstavy: 14. 2. 2018 o 15.00 h

NBS – Múzeum mincí a medailí Kremnica pripravilo na začiatok roka 2018 uvedenie multimediálnej výstavy dvojice otca a syna Ivana a Dávida Popovičovcov Mať tak o koliesko viac!, ktorá vznikla podľa úspešného projektu rovnomenného animovaného seriálu a knihy pre deti. Výstava bola premiérovo uvedená v Medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana v Bratislave v lete 2017. Do Kremnice prídu výstavu predstaviť samotní autori. Výstava v galérii múzea bude slávnostne otvorená v stredu 14. februára 2018 o 15.00 hodine. Hostí vernisáže čaká pestré rozprávanie a kreslenie výtvarníka Ivana Popoviča, ako aj ukážka z animovaného seriálu komentovaná Dávidom Popovičom.

Podľa pôvodne útlej knižky o vynálezoch 20. storočia od autora Ivana Popoviča vydanej vlastným nákladom v roku 2001, vytvorili a nakrútili Dávid a Ivan Popovič v koprodukcii s RTVS 52-dielny animovaný seriál, ktorý vznikal v rokoch 2002 až 2015. Je to najrozsiahlejšie dielo v novodobých dejinách slovenského animovaného filmu. Projekt sa stal úspešným aj v zahraničí. Okrem domácich ocenení (Prémia Igric, Slnko v sieti) bol seriál ocenený na medzinárodných festivaloch v Mníchove, Toronte, Soule a Amsterdame. Veselý animovaný seriál mapuje vážne vynálezy 20. storočia, ktoré používame s takou samozrejmosťou, ako keby tu boli odjakživa. Patria k nim žiarovka, telefón, guľôčkové pero, vysávač, mrakodrap, padák, ale aj počítač, platobná karta, či kalkulačka, a mnoho ďalších. Seriál sa drží faktov, no nechýba mu humor a nadhľad.

Dnešná podoba knihy Mať tak o koliesko viac!, ktorá je aj súčasťou výstavy, vyšla v reedícii vo vydavateľstve IKAR v máji roku 2017. Je obohatená o množstvo obrazového materiálu, ktorý výtvarníci pri výrobe filmu počas 13-tich rokov nazhromaždili. Dobové rytiny, unikátne fotografie, koláže, kresby, animácia... Zostávalo však ešte stále veľa materiálov, ktoré sa nedostali ani do televízneho seriálu, ani do  knižky. Rekvizity, pracovné materiály, pohľady do zákulisia výroby seriálu. Autori sa preto rozhodli pripraviť výstavu, kde by boli prepojené všetky zložky do jedného celku. Súčasťou výstavy je aj 13 dielov rovnomenného televízneho seriálu upravených špeciálne pre výstavu do troch vysielacích blokov. Celý projekt je orientovaný rodinne. Ako uvádzajú autori, ich zámerom je, „aby sa deti pýtali, a aby im rodičia odpovedali. Aby okrem zábavy a poučenia, aj spolu komunikovali. Je to zvlášť veľká výzva v dnešnej dobe, keď mobilné technológie ľudí vzdialených zbližujú, ale ľudí blízkych navzájom od seba vzďaľujú.“

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Katka 31.03.2018, 09:16

    Je len veľká škoda, ze výstava nie je otvorená cez víkendy. Celé dni sme sa na ňu tešili a potom prišlo veľké sklamanie.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár