18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Príroda a pamiatky Záhorskej časti Bratislavského kraja

08.07.2017 Autor: Danka, Foto: FB
Termín: 14.10.2017 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

Zahorska Vylet

Srdečne Vás pozývame na celodennú prechádzku po Záhorskej časti Bratislavy.


Štart výletu bude dňa 14.10.2017(sobota) už tradične o 9:00 pred budovou Turistickej Informačnej Kancelárie v Devínskej Novej Vsi.
Presunieme sa autobusom č.21 na Patrónku, kde je pre záujemcov z mesta možnosť pridať sa, nech nemusia cestovať do Devínskej. Z Patrónky okolo 9:30 pôjdeme autobusom č.37 na konečnú do Záhorskej Bystrice. Predpokladaný štart pešej túry je o 10:00 spred Tesca expres v Záhorskej Bystrici (konečná autobusu č. 37)

Zo Záhorskej Bystrice prejdeme cez pekné záhradky a nové štvrte do Mariánky, kde si prezrieme pútnické Mariánske miesto, a prejdeme sa historickou barokovou krížovou cestou. Napijeme sa vody z miestneho liečivého prameňa a následne sa presunieme do najmenšieho banského múzea na svete - do Mariánskej bridlicovej bane. Tu si prezrieme expozíciu ťažby bridlíc a vypočujeme si výklad odborníka na ťažbu bridlíc. Občerstvenie a WC je možné v miestnom hostinci. Z Mariánky sa lesnou cestičkou presunieme do Borinky. Tu je taktiež možnosť občerstvenia a WC v miestnom pohostinstve.

Tí čo by boli už unavení, prípadne starší ľudia a rodinky s deťmi, tak majú možnosť z Borinky vrátiť sa autobusom do Bratislavy. 
Ostatní budeme pokračovať strmým cca pól až trištvrte hodinovým výstupom z Borinky na hrad Pajštún. Z tejto nádhernej zrúcaniny si pozrieme krásne panoramatické výhľady na Záhorie i na Malé Karpaty. Po oddychu zídeme druhou stranou kopca do Stupavy, a tu sa prejdeme cez Zámocký park, a výlet zakončíme okolo 16:00 - 17:00 na Stupavskom námestí prehliadkou krásneho kostola. Možnosti občerstvenia a WC ponúka Stupavská pešia zóna. Zo Stupavy už nasleduje individuálny návrat autobusom na Patrónku, alebo na Mlynské Nivy.

Trasa výletu je z veľkej časti nenáročná, s výnimkou výstupu na hrad Pajštún, ktorý je mierne náročný. 

Cena:

  • Dospelí 2€, 
  • Deti, študenti, dôchodcovia 1€. 

Cena zahŕňa turistického sprievodcu. Cena nezahŕňa lístky na autobusy MHD a SAD a vstup do bridlicovej bane.
Prihlasovanie na výlet: osobne v kancelárii TIK, e-mailom na info@tikdnv.sk, telefonicky na 02/6477 0260, 0905 668 308.

 

Napíšte komentár