18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Arborétum Mlyňany SAV

Autor: Hanka, Foto: arboretum.sav.sk
Adresa:Vieska nad Žitavou 178, 951 52 pošta Slepčany Telefón:037 633 42 11 E-mail:arboretum.mlynany@sav.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Arborétum Mlyňany SAV je špecializované pracovisko Slovenskej akadémie vied, botanická inštitúcia, ktorá spravuje najväčšiu zbierku cudzokrajných drevín na Slovensku a jednu z najbohatších v strednej Európe.


Arborétum Mlyňany SAV spravuje rozsiahly, takmer 67 ha park a v zbierkach ráta približne 2000 taxónov, prevažne botanických, teda divo-rastúcich druhov drevín a ich nižších systematických jednotiek. V dendroexpozíciách sú zastúpené najmä dreviny severnej pologule s dominantným zastúpením drevín Východnej Ázie. Dreviny sú vysádzané do expozícií prírodne-krajinárskeho parku, aby tak vynikli ich mnohostranné vlastnosti.

Popri dendrozbierkach spravuje Arborétum Mlyňany SAV aj budovu novoklasicistického kaštieľa z roku 1894, v ktorom sa popri administratívnych priestoroch na poschodí nachádza aj knižnica, učebňa Svet stromov, Tvorivé dielne a Ambrózyho pamätná izba. Objekty pri okrasných škôlkach, ktoré sú mimo náučných chodníkov, slúžia ako laboratóriá, budovy prevádzky parku a skladov.

Arborétum Mlyňany SAV je pre návštevníkov otvorené celoročne s výnimkou vybraných sviatkov.

Medzi najvýznamnejšie akcie usporiadané pre verejnosť patria:

  • Ambrózyho dni – v mesiaci máj
  • Deň detí - v mesiaci jún
  • Cesta rozprávkovým parkom - v mesiaci august
  • Dni otvorených dverí v Arboréte Mlyňany SAV počas Týždňa vedy a techniky na Slovensku - mesiaci november
  • Tvorivé dielne - počas celého roka
  • Výučba biologicko – ekologických predmetov s využitím multimediálnej techniky spojenej s interaktívnymi hrami - počas celého roka
  • Odborné prednášky usporiadané pre odbornú a laickú verejnosť  počas celého roka (časový harmonogram a tematické zameranie pripravujeme).

Otváracie hodiny a vstupné TU.

 

Mapa: N 48° 19′ 10″ E 18° 22′ 8″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Dada 02.01.2020, 23:20

    Krásne a nádherné prostredie, boli sme tu už viackrát, aj z domu aj so žiakmi, krásne čas celého roka, ale asi v máji najkrajšie, nádherné stromy, prekrásne kvietky, rododendróny. Slovami sa tá krása ani nedá opísať. Veľmi ochotný personál. Odporúčam navštíviť. :-)

  • Petra 05.12.2017, 19:12

    Arborétum je pre mňa jeden veľký park, na jar je tam nádherne keď kvitnú všetky kvety. Chýba mi tam aspoň na malom kúsku ihrisko pre deti, ale zase potom by tam nebolo také čarovné ticho a kľud.

  • Erika 05.12.2017, 08:33

    Ak máte radi prírodu, prechádzky v parku, tak nech sa páči arborétum je tu pre Vás :-) Všade okolo zeleň, rastlinky, kvety - nádherné sú keď kvitnú. Ruže také úžasné, že waaaawww. Viete si tu urobiť top fotky .

  • Julo 05.12.2016, 10:57

    Kto sa chce poprechádzať v tichej prírode, tak arborétum je na to ako stvorené. Najkrajšie je na jar keď kvitnú všetky kvety . Na deň detí tam býva zaujímavý program pre detičky.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár