23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

Vianočná električka v uliciach Bratislavy

26.11.2014 Autor: Maria Bodnarova, Foto: DPB BA
Termín: 05.12.2014 - 23.12.2014 Mesto:Bratislava - Staré Mesto Zdroj:stránka organizátora

Dopravný podnik Bratislava, a.s. už po štvrtýkrát vypraví do ulíc centra Bratislavy historickú Vianočnú električku. Jazdy centrom mesta sa už stali tradíciou nielen u obyvateľov hlavného mesta, bohato vysvietenú električku obdivujú aj návštevníci a turisti.

Tento rok začne v uliciach Bratislavy premávať Vianočná električka v piatok 5. decembra 2014 a verejnosť ňou bude môcť bezplatne cestovať od tohto dňa až do 23. decembra 2014. Premávať bude denne v hodinových intervaloch od 16:00 zo zastávky Jesenského pred historickou budovou SND až do posledného odchodu o 20:00.

Tohto roku zamestnanci DPB, a.s. okrem Vianočnej výzdoby a LED svetelných reťazí na električku nainštalujú ďalšie svetlá, ktoré dodala spoločnosť Osram a samozrejme nebudú chýbať ani sviatočné koledy. Do týchto svetielok bude odetá električka česko-slovenskej výroby typu ČKD-Tatra T2, ktoré vyrábali spoločnosti TATRA Smíchov a ČKD Stalingrad od polovice 50. rokov do začiatku 60. rokov 20. storočia. V Bratislave ich jazdilo celkovo 67 kusov v rokoch 1958 - 1988. Vďaka našim šikovným dielenským pracovníkom dnes opäť jazdí v uliciach hlavného mesta, pripomína kus histórie a zároveň spríjemňuje predvianočné obdobie. Cestujúcich čaká neopakovateľná romantika v bohato vysvietenej električke a tým najmenším budú rozdávať lístky naši šarmantní sprievodcovia v historických uniformách.

Samozrejme, v predmikulášsky podvečer nebude v električke chýbať ani samotný Mikuláš, ktorý má pre deti pripravené aj tento rok rôzne prekvapenia.

„Veríme, že aj tohto roku cestujúcej verejnosti spríjemníme čas predvianočného obdobia a vďaka našej unikátnej električke, ktorá sa teší obľube nielen u dospelých, ale najmä u tých najmenších, aspoň na chvíľu zabudnú na predvianočný zhon a vychutnajú si v pokoji a v príjemnej atmosfére jazdu centrom mesta," povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Ing. Ľubomír Belfi.

Trasa Vianočnej električky:

Jesenského – Námestie SNP – Obchodná  Radlinského – Blumentál – Vazovova – Krížna  Americké námestie – Špitálska – Námestie SNP – Kapucínska – tunel  Chatam Sófer – nábrežie  Mostová – Jesenského

Vianočná električka má približne 40 minútovú trasu: v centre mesta z Vianočných trhov na ňu cestujúci môžu nastúpiť na zastávke Jesenského pred starou budovou SND, odkiaľ bude smerovať na Námestie SNP, ďalej bude pokračovať cez Obchodnú ulicu (zastávky Poštová-Martinus a Vysoká), Radlinského ulicu (Blumentál), po Vazovovej ulici (zastávka Vazovova) smerom na Krížnu ulicu (zastávka Americké námestie), Špitálsku ulicu (zastávka Mariánska). Cez námestie SNP bude električka pokračovať v jazde po Kapucínskej (zastávka Kapucínska), ďalej prejde cez tunel (zastávka Chatam Sófer) a následne sa vráti späť do centra po nábreží arm. gen. L. Svobodu (zastávka Most SNP) a cez Mostovú ulicu spať na zastávku Jesenského.

 Na zastávke Vazovova bude Vianočná električka stáť približne 20 minút, verejnosť si ju bude môcť v tomto čase detailnejšie prezrieť, respektíve odfotiť alebo sa porozprávať s našimi vodičmi o histórii tohto unikátneho kúsku.

Cestovný poriadok

Napíšte komentár