28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

10 tipov, čo robiť s deťmi v lete

Autor: Zuzka, Foto: sdetmi.com

leto21

#1. K vode

Leto a voda patria neodmysliteľne k sebe. Voda je živel, ktorý očarí deti bez rozdielu veku. Doprajte im preto toto potešenie a nemusí to byť hneď pobyt pri mori, deti ocenia aj kúpanie v prírodnom jazere, či na miestnom kúpalisku. Dokonca sa vedia parádne vyšantiť aj v bazéne na záhrade. Ak počasie nie je práve ideálne na kúpanie pod holým nebom, môžete využiť ponuku krytých bazénov, či kúpalísk vo vašom okolí.

#2. Na zmrzlinu

V lete máločo tak osvieži ako chutná zmrzlina. Páve toto obdobie je ako stvorené na zmrzlinové maškrtenie. Prinášame Vám zopár receptov ako si takúto mňamku vyrobíte doma a kľudne môžete zapojiť aj deti. A verte, že nič nechutí lepšie ako domáca zmrzlina.

shutterstock 137446895 1

Zdroj: shutterstock.com

Recept č. 1 
Vyskúšajte aj skvelú domácu zmrzlinu, na ktorú potrebujete iba žltý melón alebo červený melón, šťavu z limetky alebo citróna a mixér. Melón rozmixujte, pridajte limetkovú šťavu a všetko uložte zamraziť v uzatvárateľnej nádobe. A hotovo! 

Recept č. 2
250ml plnotučného mlieka, 75g práškového cukru, 50g škrobovej múčky, 1 žĺtok, 250g 80% horkej čokolády, 250ml bieleho smotanového jogurtu. Do 150ml mlieka nasypeme cukor a za stáleho miešania privedieme k varu, chvíľku povaríme a odstavíme. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame škrobovú múčku, žĺtok a roztopenú čokoládu a nad parou uvaríme hustý krém. Necháme vychladnúť a oba krémy dáme schladiť do chladničky na 2hod. Potom ich spolu vyšľaháme aj s jogurtom a dáme zmrzlinu zmraziť.

Recept č. 3
2 veľké alebo tri malé vajcia (môžeme použiť aj samotné žĺtky ), 3 PL cukru,1 kávova lyžička vanilkového cukru -  uvaríme nad parou do zhustnutia. Do tejto horúcej zmesi pridáme jednu horkú čokoládu, môžeme pridať aj trochu kakaa, necháme vychladnúť. Vyšľaháme 2 trvanlivé šľahačky 250 ml, vaječný krém vyšľaháme do peny, obidve časti zľahka zmiešame a dáme do vhodnej nádoby zmraziť.
Ak nemáte dostatok času a deťúrence sú netrpezlivé, tak jednoducho dajte zamraziť ovocnú šťavu či limonádu a je to :-)

#3. Na grilovačku

Teplý letný podvečer, zapadajúce slnko, smiech, priatelia a vône, ktoré dráždia chuťové poháriky... verte, že túto atmosféru dokážu pozitívne vnímať aj deti. Ich radosť bude ešte väčšia, ak na grilovačku pozvete priateľov aj s deťmi. Čo sa jedla týka, deti nie sú náročné a vaše kulinárske umenie v podobe grilovaného steaku, či plesnivého syra asi veľmi neocenia. Najväčšiu radosť im aj tak urobí klasický grilovaný špekáčik :). A keď už sme pri špekáčikoch, čo takto namiesto grilu rozložiť skutočný ohník a špekáčiky opekať ako kedysi my, na paličke? Až toto bude tá pravá grilovačka! :).

man 791505 1280

Zdroj: Shutterstock

#4. Spoločne si zašportujte

Ak ste športovo založení, nič nebráni v tom, aby ste kedykoľvek vytiahli svoje bicykle či inline-korčule a prežili popoludnie spolu s deťmi hoc aj na sídlisku, deti ocenia najmä to, že ste všetci spolu. Alebo si pripravte miniolympiádu s rôznymi disciplínami a kľudne zapojte aj okoloidúce deti, stačí si vopred pripraviť diplomy aj nejaké drobnosti ako výhry za úžasné výkony, ktoré každé športujúce dieťa získa či možno im bude stačiť aj nejaká pochúťka.

shutterstock 674605267

Zdroj: Shutterstock

#5. Do prírody

Ak naopak, nie ste veľmi športovo zdatní, skúste prechádzku do prírody, do lesa. V čase počítačov, herných konzol a tabletov je potrebné doslova učiť deti k vzťahu k prírode a prebúdzať v nich fantáziu a chuť objavovať. Pri prechádzke lesom je toho toľko vzrušujúceho...veľké mravenisko, motýle, včielky, starý peň, ktorý skrýva rôzne chrobáčiky. Leto je aj čas húb, zoznámte deti aj s nimi. A tá radosť, keď sa im podarí nejakého dubáka objaviť! Aj taká muchotrávka, ktorú poznajú iba z rozprávok môže zaujať. A čo takto potulkami zablúdiť na salaš k ovečkám a skutočnému bačovi?

#6. Na túru

Je prechádzka lesom pre vás alebo vaše deti málo vzrušujúca? Skúste teda niečo dobrodružnejšie a to túru. Je niekoľko turistických trás a chodníkov, ktoré zvládnete aj s menšími deťmi či dokonca s kočíkom.

  • Starý Smokovec - Hrebienok-Rainerova chata: vhodné aj s kočíkom
  • Popradské pleso zastávka električky - Popradské pleso a späť: vhodné s kočíkom
  • Tatranské Matliare - Medvedia Lúka-horáreň-Zubry-Tatranská Lomnica: vhodné s kočíkom
  • Gaderská dolina Veľká Fatra: celá prejazdná s kočíkom
  • Blatnická dolina Veľká Fatra: prejazdná športovým typom kočíka
  • Okolo Štrbského plesa: vhodné pre deti od 3.rokov
shutterstock 197127548

Zdroj: Shutterstock

 #7. Za zvieratkami

A čo takto urobiť si celodenný výlet do ZOO? Zvieratká očaria každé dieťa. Prinášame Vám zoznam zoologických záhrad na Slovensku aj v okolitých štátoch.

shutterstock 1303991173 1

Zdroj: Shutterstock

#8. Zahrajme sa na záhradníkov

Vytvorte si s deťmi malú rozprávkovú záhradku. Vyhraďte im na záhradke menší kútik, o ktorý sa budú starať úplne sami. Môžete posadiť kvetinky, bylinky alebo aj nenáročnú zeleninku. Ak žijete v paneláku môžete pestovať na balkóne alebo aj v kochlíčku na okne. Deti spoznávajú cestu od semienka až po samotný kvet či plod.

shutterstock 153432314

Zdroj: Shutterstock

#9. Tvoríme

Prší? Vytiahnite výkresy, farby, farbičky... a aby bolo kreslenie zábavnejšie pripevnite fixky lepiacou páskou na autíčka a obyčajné kreslenie dostane nový rozmer. Dievčatám vysypte všetky gombíky (čím farebnejšie, tým lepšie) a pomocou lepidla môžu tvoriť gombíkové obrazy.

Ak za oknami bubnuje iba teplý letný dážď, natiahnite gumáky a vybehnite s deťmi von preskakovať kaluže :) 

#10. Letné podujatia pod holým nebom

Ak vám dochádza fantázia kliknite na náš web, kde vždy nájdete aktuálne informácie o všetkých akciách a aktivitách pre deti na celom Slovensku :)

Napíšte komentár