28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Bibiana - medzinárodný dom umenia pre deti

Autor: Claudinka, Foto: bibiana.sk
Adresa:Panská 41, 815 39 Bratislava Telefón:0254434986 E-mail:bibiana@bibiana.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

BIBIANA, Medzinárodný dom umenia pre deti, je kultúrna inštitúcia s medzinárodnou pôsobnosťou. Vznikla v roku 1987 ako partner svetoznámeho podujatia s dlhoročnou tradíciou Bienále ilustrácií Bratislava.

BIBIANA sa orientuje na umeleckú tvorbu určenú všetkým vekovým kategóriám detí a mládeže, ktorej rozvoj aktívne podporuje. Sprístupňuje deťom umenie netradičnými, experimentálnymi formami práce. Do nových kontextov spája dostupné informácie, poznatky a skúsenosti a modernými spôsobmi, ktorým dieťa rozumie, s ním komunikuje. Túto zmenu v prístupe si vyžiadal vysoký stupeň poznania, obrovské množstvo informácií, ktoré má dnešné dieťa v premedializovanom svete a ktoré, paradoxne, môže ochudobniť jeho duševný obzor.

Výstavná a programová práca je zameraná najmä na interaktívne výstavy dopĺňané sprievodnými podujatiami - divadelnými predstaveniami, tvorivými dielňami, hudobnými programami. Aktivity BIBIANY majú vysokú profesionálnu úroveň, pretože spolupracuje pri náročných projektoch s umelcami - výtvarníkmi, scénickými výtvarníkmi, spisovateľmi, hudobníkmi, divadelníkmi a aj so študentmi Vysokej školy výtvarných umení a Vysokej školy múzických umení.

Výstavy sú koncipované tak, aby mohli byť reinštalované v ďalších kultúrnych inštitúciách na Slovensku a týmto spôsobom si BIBIANA plní úlohu metodického centra v práci s umením určeným detskému divákovi a návštevníkovi. Niektoré z výstav zaujali zahraničných odborníkov a zrealizovali sa reinštalácie napríklad v Bologni a Ríme. Význam tejto inštitúcie prekračuje hranice hlavného mesta SR Bratislavy a Slovenska, do BIBIANY prichádzajú za skúsenosťami aj hostia z celého sveta.

Adresátom diania a partnerom v dialógu v BIBIANE sú všetky deti bez ohľadu na vek, národnosť, vierovyznanie, sociálne a etnické postavenie, deti zdravé i handicapované. Pri tvorbe programových plánov sa prihliada na potreby všetkých detí. Prejavuje sa to i pri všetkých široko koncipovaných aktivitách.

Otváracie hodiny

Denne utorok - nedeľa (okrem pondelka) od 10.00 hod do 18.00 hod.
Posledný vstup do BIBIANY je o 17.30 hod.

Od 24. mája BIBIANA vychádza v ústrety návštevníkom, ktorí by chceli aj počas pracovného týždňa navštíviť naše výstavy a stráviť v našich priestoroch dlhší čas.
Každú stredu budú otváracie hodiny BIBIANY od 11:00 do 19:00.
Ostatné dni zostávajú otváracie hodiny nezmenené:
utorok, štvrtok, piatok 9:00 – 17:00
streda 11:00 – 19:00
sobota, nedeľa 10:00 – 18:00
ŠTUDOVŇA BIBIANY je otvorená v rovnakom čase ako výstavné priestory.

Vstupenky

Výstavy
Dospelá osoba 1,00 €
Dieťa 0,50€

Divadelné predstavenia
Dieťa 0,70€
Dospelá osoba 1,20€

Tvorivé dielne
Dieťa 0,70€
Dospelá osoba 1,00€

Ako sa k nám dostanete - a kde zaparkovať?

Sídlom medzinárodného domu umenia pre deti BIBIANA je krásny dom na rohu Panskej ulice a Rybného námestia v bratislavskom Starom meste. Vchod pre deti, ich rodičov, starých rodičov a všetkých ostatných návštevníkov je na Panskej č. 41.

  • Pešo - z Námestia SNP dolu po Laurinskej a ďalej rovno až celkom na koniec Panskej. Iný variant: od Michalskej veže dolu po Michalskej ulici, ďalej po Ventúrskej a na jej konci doprava na Panskú. Ďalšia možnosť: od Opery SND dolu po Hviezdoslavovom námestí až takmer k Novému mostu, na konci námestia vpravo za roh (na Rybné námestie) a potom ešte raz vpravo za roh - na Panskú ulicu.
  • Autom - najbližšie platené miesta na parkovanie nájdete na parkovisku hotela Danube, prípadne (o čosi ďalej od nás) v podzemných garážach na Jesenského ulici pri Opere SND. Najpríhodnejšie bezplatné parkovanie nájdete pravdepodobne na záchytnom parkovisku Auparku na petržalskej strane Dunaja, odkiaľ sa k nám dostanete pešo po Novom moste. Vchod do BIBIANY je len niekoľko krokov od vyústenia mostového chodníka do Starého mesta - nemôžete nás minúť!

Bibiana na Facebooku

Mapa: N 48° 8′ 28″ E 17° 6′ 18″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Eva 28.11.2019, 21:18

    Chodíme s deťmi pozrieť každú novú výstavu, obe deti si tam nájdu vždy niečo, čo ich zaujme, v rámci výstav je vždy aj tvorivá dielnička, zatiaľ najviac zaujala výstava týkajúca sa postihnutých detí a ich vnímania sveta

  • Eva 24.11.2019, 08:03

    Miesto, kde sa s deťmi vraciame pravidelne. Naše deti 3 a 5 to tam majú veľmi radi a nie raz výstava osloví aj nás rodičov.

  • Lilianna 22.11.2019, 21:48

    Chodievali sme tam aj my ako deti a teraz tam chodievame so svojimi deťmi :) veľmi milý priestor, dobrý na rozvíjanie detskej mysle a kreativity. Mínus je pre mňa webová stránka, ktorá je mierne neprehľadná...každopádne odporúčam so zvedavými deťmi ak je škaredé počasie

  • Monika Pástorová 06.01.2019, 22:48

    Mám rada Bibianu, ale niektoré výstavy sú málo interaktívne a prísť tam , keď je tam väčšia skupina, ja katastrofa,

  • martina samajova 03.01.2019, 10:52

    Deti sem radi chodia, vystavy su velmi pekne, len sa stava, ze tu byva velmi vela ludi, a potom to znizuje kvalitu prijemneho zazitku hlavne detom.

  • Elena Bolfová 28.12.2018, 13:33

    Aj najmensi (1rocny) navstevnik z nasej partie mal zazitok.
    Pacilo sa mi, ze sme si mali kde odlozit veci aj kocik a samozrejme inšpirácie z vystav vhodné aj do detskej izby.

  • dada 17.12.2018, 14:08

    v lete sme sa na chvíľu zastavili. Pôvodne sme išli na interaktívnu výstavu o počasí a nakoniec nás nečakane zaujala výstava Stolička. Úplne na záverečnú sme objavili ešte výstavu, v ktorej sme si mohli vyskúšať ako sa asi cítia postihnuté deti- zrakovo, telesne, sluchovo.... škoda, že už zatvárali. Nestihli sme vyskúšať všetko. Ak ešte niekedy pôjdeme do Bratislavy, určite sa zastavíme. Za nízke vstupné veľa zábavy aj poučenia.

  • Zuz 08.12.2018, 12:53

    Jedinou nevyhodou je, ze ak akcia zacina o 10.00, tak otvoria par minut pred 10tou a je tam strasny naval ludi pri pokladni a v satni. Inak super miesto.

  • Katy 29.11.2018, 20:14

    Veľmi zaujímavé výstavy, ktoré vedia zaujať malých aj veľkých. Deti zaujali hlavne tvorivé dielne.

  • Karolina 28.11.2018, 23:46

    Moderné a multifunkcné centrum plniace aj zvdelávaciu funkciu.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár