29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Bociany a prírodná rezervácia Marchauen

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
Adresa:Marchegg, Rakúsko Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Len kúsok za hranicami Slovenska a Bratislavy sa nachádza malé rakúsko mestečko Marchegg. Známe je predovšetkým najväčšou kolóniou bocianov v strednej Európe, ktoré sem každoročne v marci prilietajú, aby o pár mesiacov neskôr priviedli na svet malé bociany a na konci leta spoločne odlietajú smer teplé krajiny.

V mestečku Marchegg, len kúsok od rezervácie bocianov, môžete navštíviť aj pekný zámok Marchegg, ktorý je otvorený v mesiacoch marec až október v čase od 09:30-16.00 hod.

Ako sa dostanete do Marcheggu?

Z Bratislavy sa do Marcheggu môžete v princípe dostať troma spôsobmi - autom, vlakom, či na bicykloch. Autom to trvá približne 30 minút, vlakom z Devínskej Novej Vsi ešte menej. Ak ste aktívna rodina a deti rady bicyklujú, skúste cyklovýlet z Devínskej Novej Vsi, cez Cyklomost slobody, okolo zámku Schloss Hof až do mestečka Marchegg. Cesta je vhodná pre väčšie deti, keďže je to približne 20 km (i keď po relatívne príjemnej ceste a rovine). Upozorňujeme však, že do rezervácie je vstup na bicykli zakázaný.

Hneď pred vstupom do rezervácie vás privítajú informačné tabule s popisom  trás v rezervácii, ako aj informáciou, ktoré zvieratá a rastliny v parku môžete stretnúť. Už pri vchode vás očaria hniezda po stromoch, a všade preletujúce bociany. Na výber máte tri okruhy:

  • Červený - bociani, 2 km dlhý
  • Zelený - žaby a ropuchy, 4 km dlhý
  • Modrý - bobry, 7 km dlhý.

IMG 20180428 162049

Vstup do rezervácie je bezplatný a cca po 100 metroch je možné pozorovať bociany s peknej rozhľadne. Odporúčame návštevu v letných mesiacoch, kedy bociany vychovávajú svoje mláďatá, pravidelne ich prikrmujú a prelietajú ponad park ponad vaše hlavy. Bociany je možné sledovať naozaj z blízkej vzdialenosti, pre deti to je veľký zážitok. Hniezdia nielen na stromoch, ale aj na komínoch priľahlého zámku.

Ak sa rozhodnete spojiť návštevu rezervácie a priľahlého zámku, určite zažijete príjemný deň so svojimi deťmi. Priamo v parku pred zámkom je pekné ihrisko s bufetom, kde si môžete oddýchnuť. 

IMG 20180428 165247

Náš tip: Nezabudnite, že Marchegg je už zahraničie a je potrebné deťom pribaliť aj pasy. A samozrejme aj nejaké občerstvenie a môžete si spolu spraviť pekný piknik :)

Napíšte komentár