16. 04. 2024 Dana/Danica 11°C Dážď

Dom ľubovnianskeho mešťana

Autor: Maria Bodnarova, Foto: Marmon
Adresa:Námestie sv. Mikuláša č. 21, 06401 Stará Ľubovňa Telefón:+421/ (0)52/432 17 1 E-mail:marmon@staralubovna.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Dom ľubovnianskeho mešťana približuje život strednej, meštianskej vrstvy v Starej Ľubovni.

Dom je zariadený dobovým nábytkom prevažne z 19. storočia v štýle "altdeutsch", pričom celú expozíciu obohacujú starožitné doplnky, z ktorých mnohé sú darmi od potomkov starých ľubovnianskych rodín, čím dom naberá skutočne staroľubovnianskú atmosféru. Unikátom je odhalená klenba dokonale zachovanej čiernej kuchyne s kuchynským vybavením, ďalej pracovňa mešťana, obývacia miestnosť a spálňa. Prehliadka je obohatená o staré dobové fotografie zo života Ľubovňanov a pohľadov na starobylé ulice, návštevníka prenesú do nie až tak dávnej histórie mesta Stará Ľubovňa. Zároveň je na nich možné krásne sledovať architektonickú premenu mesta, keďže mnohé z domov dnes už neexistujú. 

Tento meštiansky dom je sprístupnený od priestorov pivnice, kde je v súčasnosti inštalovaná expozícia dielne modrotlače až po povalu, kde sa dozviete niečo viac o remeslách a cechoch v Starej Ľubovni a jej okolí. Sprístupnená je aj dielňa na výrobu keramiky, v ktorej sa návštevníci oboznámia s históriou keramiky, ako aj s procesom spracovávania hliny, ktorá sa v rukách pani keramikárky Silvie Kravčákovej mení na umelecké dielo. 

Atrakcie

  • Mincovňa - Kedysi významné remeselnícke mesto Stará Ľubovňa malo na konci 18. storočia aj svoju vlastnú menu "ľubovniansky zlatý". Dom ľubovnianskeho mešťana oprášil toto platidlo, a tak sa Vám naskytá jedinečná možnosť si  vlastnoručne vyraziť svoju mincu. Minca Ľubovniansky zlatý má hodnotu 0,50 € preto je len na Vás, či si ju necháte pre šťastie, alebo ju miniete v Stredovekom vojenskom tábore pod hradom na disciplíny akými sú: jazda na koni, streľba z kuše, streľba z luku, hod sekerou a pod.
  • Remeslá na povale
  • Výroba ručného papiera

Cenník TU.

Otváracie hodiny TU.

Mapa: N 49° 18′ 8″ E 20° 41′ 27″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár