20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Detský hudobný workshop A ticho sa usmialo (1) v A4

05.04.2018 Autor: Katarína Svobodová, Foto: A4 - priestor súčasnej kultúry
Miesto:Karpatská 2 Termín: 26.05.2018 a ďalšie Mesto:Bratislava Čas:13.30 hod. Zdroj:stránka organizátora

A4 TICHO DETI FB 2

Detský hudobný workshop s Kateřinou Zochovou v A4

V A4 -  priestore súčasnej kultúry sa okrem koncertov, divadelných či tanečných predstavení, diskusií a prednášok konajú na pravidelnej báze aj workshopy nielen pre dospelých, ale aj pre deti a mládež. Na mesiac apríl a máj pripravuje hudobníčka a umelkyňa z Prahy Kateřina Zochová dvojdielny detský workshop zaoberajúci sa hudbou a zvukmi pod názvom A ticho sa usmialo. Budú zvuky aj nezvuky!

Workshop  je autorským projektom umelkyne, ktorá vo svojej tvorbe nie len experimentuje so zvukom, ale aj vytvára vlastné hudobné nástroje a komponovuje hudbu. Kateřina Zochová konceptuálne rozoberá a skúma hudbu a zvuky a pomocou workshopu určeného pre deti vo veku približne od 11 do 14 rokov tieto poznatky a neutíchajúcu zvedavosť okolo zvukov, ruchov, hlukov, tónov a v neposlednom rade ticha bude zdielať s mladými zvedavcami, ktorí sa prihlásia na workshop.

Detské tvorivé dielne sú obľúbenou časťou dramaturgie Áštvorky, napríklad aj vo forme poučného a akčného Manuálu sprievodcu známymi obrazmi pod vedením Moniky Pascoe Mikyškovej, ktorý sa venuje výtvarnému umeniu.

Zážitkový seminár je rozdelený na dve časti - prvá sa uskutoční už 28. apríla od 13.30 v bratislavskej Áštvorke. V rámci nej pozývame deti nájsť ticho a skamarátiť sa s ním - a nielen v tichosti. Na workshope o tónoch, zvukoch, hudbe ale aj nehudbe a nezvuku sa mladí návštevníci a návštevníčky zamyslia nad tým, čo by bolo, keby nebolo ticho, akú má ticho farbu, vôňu, tvar a prečo ho zvuky potrebujú.

Aké by to bolo, keby sme boli piesňou alebo tónom? Potrebovali by sme trochu ticha? Akú by malo farbu? Bolo by mohutné? Malo by mnoho otázok? Cítili by sme jeho vôňu? A keby bolo ticho človekom, ako by sa asi práve teraz na mňa pozeralo? 

 Mladé účastníčky a účastníci workshopu budú vyrábať zvukové koláže, používať hudobné i nehudobné nástroje a vytvárať zvukové portréty - či už vo dvojiciach, alebo v skupine. Experimentálna, nová a iná hudba je silnou zložkou programovej dramaturgie Áštvorky a aj preto je oči a uši otvárajúci workshop týkajúci sa všetkého, čo počujeme a nepočujeme, určený pre tých mladších, fascinujúcim úvodom do podnetného sveta inej hudby. Vstup na oba workshopy je dobrovoľný.

Workshop sa koná v rámci projektu Re-Imagine Europe, spolufinancovaného programom Európskej únie Kreatívna Európa.

Kedy: 28.4.,  26.5.2018
Čas: 13.30 - 18.30 hod.
Vhodné pre vekovú kategóriu: 11 - 14 rokov
Miesto: A4 - priestor súčasnej kultúry, Karpatská 2 (budova YMCA), Bratislava

 

Napíšte komentár