28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Hvezdáreň a planetárium v Prešove

Autor: Maria Bodnarova, Foto: astropresov.sk
Adresa:Dilongova 17, 08001 Prešov Telefón:0517733218, 0517722065 E-mail:hap@astropresov.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Špecializované kultúrno-osvetové zariadenie, ktorého cieľom je šírenie poznatkov astronómie a príbuzných vied medzi širokou verejnosťou.

Hvezdáreň a planetárium v Prešove sa nachádza v najvyššej lokalite centrálnej časti mesta, na Dilongovej ulici č. 17. 

Určite každý vie, načo je hvezdáreň. Je tam nejaký ďalekohľad, ktorým sa dá pozerať do „vesmíru“. Presnejšie do vesmíru mimo našej Zeme, lebo aj my s našou Zemou sme súčasťou vesmíru. Nato však potrebujeme bezoblačnú a nepresvetlenú nočnú oblohu. Prípadne, keď chceme pozorovať Slnko cez deň, musí byť tiež jasno. Hvezdárskym ďalekohľadom môžeme pozorovať skutočnú oblohu a pomocou prístroja planetária môžeme sledovať umelú dennú i nočnú oblohu nezávisle od vonkajších pozorovacích podmienok. Tak ako napríklad akvárium predstavuje malý vodný svet v sklenenej nádobe, tak planetárium predstavuje zmenšenú oblohu na kupole svojej projekčnej miestnosti.

Planetárium je astronomické laboratórium, ktoré úspešne napomáha vyučovaniu a popularizácii astronómie, prispieva k štúdiu a  pochopeniu vesmíru okolo nás a  je jedinečným miestom pre pretvorenie vedeckého poznania na emocionálny zážitok. Keďže sa astronómia na školách ako samostatný predmet nevyučuje, ale jednotlivé časti sú včlenené do iných predmetov (napr. do prírodovedy, zemepisu, prírodopisu, fyziky), veľkú úlohu zohráva planetárium, kde si žiaci doplňujú a prehlbujú svoje vedomosti, ktoré získali v škole.

  • Pre školské skupiny sa pripravujú náučné a náučno-populárne audiovizuálne programy pod umelou hviezdnou oblohou planetária vzhľadom na to, čo sa vyučuje v školách.
  • Pre deti predškolského veku sú určené astronomické rozprávky. 
  • Hudobné programy slúžia tiež k účelnému využitiu voľného času návštevníkov všetkých vekových kategórií.

Pobyt vo hviezdnej sále môže u niektorých osôb ale predovšetkým u detí do troch rokov vyvolávať negatívne reakcie. V záujme zachovania nerušeného priebehu našich podujatí prosíme predovšetkým rodičov, aby prítomnosť malých ratolestí na podujatiach tohto druhu zodpovedne zvažovali.

Programy pre verejnosť nájdete TU.

 

 

 

 

Mapa: N 48° 59′ 56″ E 21° 15′ 20″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Tatiana 07.01.2023, 21:28

    Ako dieťa som sa do planetária nedostala a splnila som si sen ako dospelá...a chodím pravidelne aj s deťmi ale aj sama s manželom.

  • Julka 08.12.2022, 23:28

    Veľkolepá hvezdáreň. Vždy prídu s novým programom pre nás zakazníkov.

  • Michal 29.12.2019, 20:57

    Máme pochodené hvezdárne po celom slovensku, keďže obaja synovia v tom majú hobby a aj izby majú v astronomickom štýle. To prešovské je oproti iným na Slovensku z tých väčších. Je tam bohatý program a nikdy sa tam nenudíte.

  • Iva 27.12.2019, 10:42

    Odporúčam astronomické rozprávky pre deti od 4 rokov.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár