29. 03. 2024 Miroslav 18°C Oblačno

Toto! je galéria

Autor: Danka, Foto: totojegaleria.sk/
Adresa: Moskovská 29, Bratislava Telefón:00421907 706 081 www:stránka organizátora
Hodnotenie:

TOTO! je taká galéria, v ktorej sú vystavené ilustrácie — obrázky, ktoré si pamätáte z knižiek, čo ste čítali ako deti, aj z tých, čo si teraz čítate so svojimi deťmi.

Ilustrátorov, čo ich namaľovali, však často ani nepoznáte: veď koho by napadlo hľadať niekde na konci knihy meno napísané drobnými písmenkami. A tak vám často uniká, aká je slovenská ilustrátorská tradícia úžasná. A aj to, že ilustrácia je také isté umelecké dielo ako obraz či grafika. Zaslúži si visieť v galérii. Alebo u vás doma.

Misia

Hľadáme postrácané originály ilustrácií z kníh pre deti: často je to totiž tak, že keď sa stratí autor, stratí sa aj jeho dielo — prežíva niekde v skriniach, zásuvkách, je zle uskladnené... veľa krásnych ilustrácií sa už tak zničilo — vybledli, potrhali sa, premočili... My sa ich pokúšame zachrániť: vystaviť, popísať ako vznikali, dostať do našej alebo iných dobrých zbierok, hovoriť o nich s ľuďmi, čo do galérie prídu. Jednoducho, urobiť všetko preto, aby sa nezabudlo ani na diela ani na tých, ktorí ich vytvorili.

Vízia

Je veľa toho, čo ešte chceme urobiť — hľadáme po archívoch, po zbierkach, plánujeme ďalšie a ďalšie výstavy (už dnes vieme, koho diela vystavíme za pár roky), chceme priniesť ilustrácie do regiónov Slovenska, do ďalších galérií, aby ste za nimi nemuseli cestovať až do Bratislavy, a najmä teraz hľadáme priestor pre Múzeum ilustrácie... sme totiž presvedčení, že si tie krehké obrázky k príbehom zaslúžia mať miesto „iba pre seba“.

Otváracie hodiny:

Utorok 15.00 — 19.00 hod.
Streda 15.00 — 19.00 hod.
Štvrtok 9.00 — 12.30 | 13.30 — 16.00 hod.
alebo na zavolanie.

Dobrovoľné vstupné.

 

Mapa: N 48° 8′ 56″ E 17° 6′ 39″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár