23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

11 tipov mamičiek ako zostať na materskej v pohode a užiť si to

Autor: Petula , Foto: pexels.com

Asi všetci rodičia sa zhodneme na tom, že príchod dieťatka do rodiny je to najkrajšie v živote. Výnimočné chvíle sa však často striedajú so situáciami, kedy sa dostávame na hranu svojich psychických a fyzických síl. Ako si tieto chvíle čo najviac užiť a byť v pohode počas obdobia, kým sme s dieťatkom doma?

V našej partičke mamičiek sme dali dohromady pár tipov, ako zostať na materskej v pohode a užiť si to.


 

1. Spravte dieťatku režimman person cute young

Keď je ešte bábätko malinké, je jasné, že sa toho okolo režimu hovoriť veľa nedá. Určite však pomôžu drobné rituály, ktoré uľahčia bábätku adaptovanie do nového sveta a pomôžu mu zvyknúť si na nové veci. Milé rituály pred spánkom ako kúpanie, jemná masáž, mojkanie, upokojujúca huba či svetielko, ktoré jemne dotvára atmosféru pred zaspávaním. Aj určenie času, kedy sa tieto rituály pravidelne odohrávajú. Tieto istoty pomôžu neskôr stanoviť si režim, ako deň bude prebiehať a bábätko tak bude v pohode, keďže bude vedieť, čo ho čaká. O to viac v pohode pri spokojnom bábätku budete aj vy.

2. Nájdite si čas pre seba a zapojte rodinu
pexels photo 302083

Na to, aby každá maminka či otecko na materskej mohli byť šťastní a odovzdávať šťastie a pohodu celej rodine, musia mať priestor pre seba na oddych či iné aktivity. Neváhajte od začiatku zapájať partnera do všetkých činností okolo dieťatka a nevynechajte ani starých rodičov či svojich súrodencov a najlepšiu kamarátku. O to vrelší a krajší vzťah si aj s nimi od malinka vybuduje. Ak vám drobca zoberú von čo i len na hodinku, raz za čas, pomôže vám to na chvíľu vypnúť a nabiť baterky. Ten pocit, keď príde to malé klbko domov a vy sa mu s množstvom nabitej energie viete opäť venovať naplno je na nezaplatenie.

3.Užite si to aj s oteckom

dad babyMáte viac ako jedno dieťatko? Viete, že aj otecko môže ostať na materskej dovolenke? Mamička ostáva doma s bábätkom a otecko so starším dieťatkom do doby, kedy dovŕši tretie narodeniny. Nie je to skvelé? Takto si to môžete užiť všetci spolu. Oteckovia sa zhodujú na tom, že je to jedinečná možnosť ako vidia vyrastať svoje deti a neskutočne si to užívajú.

 

4.Realizujte svoje túžby, sny a nápady

pexels photo 279321Nie nadarmo sa hovorí o tejto "dovolenke" ako o reštarte v živote muža alebo ženy. Poskytne vám úplne iný pohľad na veci, priority, hodnoty a často krát vás inšpiruje skúsiť niečo nové alebo to, nad čím tak dlho premýšľate. Nie je nič nezvyčajné, že mnohé mamičky na materskej začnú podnikať a skúsia to, do čoho by sa inak predtým nepustili. Nakoniec, je to aj príbeh nášho portálu sdetmi.com a našich dvoch zakladateliek Maťky a Claudinky :).

5. Zrelaxujte sa a buďte krásna

pexels photo 135013

Cíť sa dobre, vyzeraj dobre. Pre niekoho je relax ísť na krúžok tanca, jogy alebo zacvičiť si do fitka. Iní sa nabijú pri kreatívnych činnostiach ako kreslenie, maľovanie, šitie, tvorenie či písanie blogov. Ďalší zasa pravidelne chodia na masáže alebo do wellness. Ani na materskej o tieto potešia nemusíte prísť. Možností je neúrekom a všetky mamičky sme sa zhodli na tom, že je to alfa a omega toho, aby sa človek odpútal od denných stereotypov. Ak nemáte peniaze nazvyš, mnohé návody, ako sa pustiť do niečoho nového, nájdete zdarma aj napr. na YouTube. Naša parťáčka Danka sa takto naučila háčkovať.
Ak sa cítite dobre aj vyzeráte dobre. Ale niekedy tomu môžeme aj dopomôcť. Osobne poznám mnohé mamičky, ktoré doslova prebdeli noci a nikto by to o nich nepovedal. Stačí troška makeupu, káva alebo čaj a deň sa opäť môžete začať.

6. Ostaňte v kontakte s priateľmi
pexels photo 630831

Dnes je to jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Ak nemáte priestor vždy zájsť s priateľmi von, sú tu našťastie aj iné možnosti vďaka internetu a mobilu. Určite však platí to, že porozprávať sa o inom ako o okakaných plienkach či prebdených nociach je osvieženie pre každého rodiča, ktorý svoj deň od rána do noci točí okolo dieťatka. Ten kontakt s tým, čo sa deje mimo domu, v práci či v partii, je naozaj osviežujúci.

7. Mať dieťa neznamená byť doma.
Nájdite si kolektív, krúžok, navštívte nové miesta
pexels photo 69100

Osobne môžem povedať, že nájsť si s dieťatkom pravidelnú aktivitu je veľmi prospešné. Či už sa rozhodnete pre krúžok, podpornú skupinu alebo pravidelnú návštevu detských podujatí. Posúva to nielen rodiča ale aj dieťatko. Nájdete tak nové priateľstvá, dieťatko zažije prvú socializáciu s inými detičkami. Objavíte nové postupy, vymeníte si skúsenosti, nájdete pochopenie či navštívte úžasné miesta, ktoré sa stanú srdcovými záležitosťami, na ktoré sa vy aj dieťatko budete tešiť.

8. Využite všetkých moderných pomocníkov
pexels photo 634007

Najväčším žrútom času je varenie a upratovanie. To všetci dobre vieme. :) Že stále neviete, čo si vypýtať od Ježiška, na narodeniny či iný sviatok? Ak nemáte, ktoréhokoľvek z nasledujúcich domácich pomocníkov, odteraz tip na darček na každý sviatok máte.

  • Umývačka riadu
  • Sušička prádla
  • Parný hrniec a mixér v jednom alebo moderný hrnček var na detské príkrmy
  • Parný čistič, ktorý ušetrí čas aj peniaze na nákup čistiacich prostriedkov
  • Najatie pomocníka na umývanie okien alebo na žehlenie aspoň raz za čas

My mamičky v redakcii sa zhodujeme na tom, že aj 10 minút, ktoré vám denne ušetria čas sú na nezaplatenie. :) O to viac budete stíhať iné aktivity, relaxovať či venovať sa deťom.

9. Zvýšte si kvalifikáciu a nájdite si lepšiu prácu
woman hand desk office

Poznáme mnohé mamičky v okolí, supermamy, ktoré popri deťoch a domácnosti stíhajú spraviť si vysokoškolské vzdelanie, naučiť sa nový cudzí jazyk, či získať certifikácie a rekvalifikácie v inom odbore. Bez podpory partnera a rodiny by to samozrejme nešlo. Všetko to vás nielen vytrhne z bežných povinností, ale ukáže budúcemu zamestnávateľovi, že ste osoba, ktorá má ambície, ide za svojim cieľom a dokáže zvládať viaceré veci naraz. Po materskej sa tak nebude báť sebavedome povedať: "Áno, pracovala som na sebe".

10. Nakupujte cez internet
pexels photo shopping

Načo strácať čas behaním po obchodoch (ak to nemáte vyslovene ako hobby :)), tlačením sa v MHD či hľadaním miesta na parkovanie. Moderné mamičky riešia všetko rýchlo a cez internet. Potraviny, mäso, zelenina, ovocie, oblečenie, doplnky, darčeky, plienky či potreby pre bábätko. Všetko zvládnete za chvíľu, rýchlo, lacno a bez stresu.

11. Najedzte sa občas vonku či varte na viac dní

food salad healthy lunchBez problémov priznávam - nevarím každý deň. Z viacerých dôvodov. Chcem mať viac času na iné veci, nebaví ma to a aj tak nikdy neviem, čo variť :).  A keď sme na dlhšie mimo domu, nemám problém sa s dieťaťom najesť aj vonku. Na mieste, kde to poznám, chutí mi a viem, že to nie sú polotovary. Prečo si občas neuľahčiť život? Navyše dnes už mnoho reštaurácií a bistier pochopilo, že ľudia chcú autentické suroviny a chuť a dokonca majú detské kútiky či iné potrebné vybavenie pre deti. Nájdete aj na našej stránke.

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • simona v. 20.12.2017, 11:22

    velmi dobre tipy, netreba zabudat aj na seba a to ocenujem

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár