19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Zaviaty v praveku

23.11.2017 Autor: lubkasungirl, Foto: FB
Termín: 31.01.2018 a ďalšie Mesto:Humenné Zdroj:stránka organizátora

6Výstava Zaviaty svet praveku vo Vihorlatskom múzeu 
Chcete sa dozvedieť, aké geologické tajomstvá ukrýva severovýchodný Zemplín? Prečo najviac skamenelín pochádza z vápencového pohoria Krivoštianky a prečo v pohorí Vihorlatu skameneliny nenájdeme? Vás všetkých, so záujmom o paleontológiu a spoznávanie prírodných dejov, pozývame na výstavu Zaviaty svet praveku. 
V prírodovednej expozícii múzea od 22. novembra ponúka Vihorlatské múzeum v Humennom spolu so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici vyše pol miliardy trvajúci príbeh praveku na našej planéte. Príďte s nami odhaľovať stopy pravekého života geologickej minulosti severovýchodného Zemplína uchované vo fosílnych zbierkach múzea.
Medzi paleontologickými ukážkami v podobe niekoľkocentimetrových skamenelín ponúkame aj takmer polmetrovú schránku špirálovito stočeného morského živočícha skupiny amonitov, ktoré vyhynuli spolu s dinosaurami. Vystavené sú praveké hlavonožce s predlženým telom, ktoré boli v stredoveku považované za skamenené šípy bosoriek. Pozoruhodnú skupinu tvoria umelecky zaujímavo tvarované schránky morských pravekých živočíchov skupiny dierkavcov a druhohorných ježoviek rôznych tvarov, pôsobivé korály, hubky, ľaliovky a kolónie lastúrnikov a ramenonožcov. Skupinu skamenelín dopĺňajú už vyhynuté trilobity z obdobia prvohôr a praveké morské červy, po ktorých sa v karpatskom flyši zachovali chodbičky, odtlačky i zbytky trubičkovitého tela. Z najmladších skamenelín vystavuje múzeum štvrtohorný travertín s odtlačkami pravekých rastlín a skamenelinu jaseňového kmeňa z územia Humenného z obdobia zhruba spred dvadsiatich piatich miliónov rokov.
Výstava potrvá vo Vihorlatskom múzeu v Humennom do konca januára 2018.

Tešíme sa na Vás.

Napíšte komentár