18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Hvezdáreň a Planetárium Brno

Autor: Danka, Foto: FB

brno

Adresa:Kraví hora 2, 616 00 Brno Telefón:+420 541 32 12 87 www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Letieť do vesmíru, nahliadnuť do mikrosveta, poznať tajomstvo života, ponoriť sa do ríše fantázie, poodhaliť budúcnosť, prežiť vedecko-fantastický príbeh. To všetko a omnoho viac objavíte vo Hvezdárni a Planetáriu Brno.


Ide o centrum pre popularizáciu najrôznejších vied, predovšetkým z oblasti neživej prírody. Na prvom mieste je samozrejme astronómia, ale nevyhýba sa ani geologií, chémií, fyzike, matematike, geografii a mnoho ďalším. To všetko v zrozumiteľnej, zábavnej a interaktívnej podobe. Centrum nepatrí medzi vedecké pracoviská, ale s vedou sa tam stretnete na každom kroku. Centrum sa venuje tiež propagácií brnenských univerzít a veľkých vedeckých projektov realizovaných na území mesta Brno.

Moderne zariadené priestory Hvezdárne a planetária Brno sú ideálne pre stredne veliké akcie kongresovej a incetívnej turistiky, špecializované eventy pre sponzorov a reklamných či barterových partnerov, kultúrne aktivity (divadelné a hudobné predstavenia) a pre komornejšie stretnutia.

Čo nájdete vo Hvezdárni a v Planetáriu ?

  • Digitárium
    Sál digitálneho planetária vás pohltí obrazom a zvukom. Séria špeciálnych projektorov v kombinácií s desiatkami počítačov, dokáže vykúzliť na projekčnej ploche o priemere 17 metrov prekvapivo verný model vesmíru. Prenesieme vás nielen do vesmíru, ale aj na ťažko dostupné miesta: pod vodnú hladinu, dovnútra ľudského tela, blízkej budúcnosti alebo minulosti, mikrosveta či makrokozmu.

  • Exploratórium
    V expozícií Ríše hmly sa ponoríte do sveta žiariaceho plynu a prachu, ktorý sprevádza hviezdy od narodenia až do ich smrti. Budete doslova pohltený obrazmi najkrásnejších vesmírnych hmlovin, ktoré spravili tie najväčšie astronomické prístroje.

  • Astronomická pozorovateľňa
    Už ste na vlastné oči videli slnečné škvrny, krátery na Mesiaci, Saturnov prstenec, Jupiterovu búrku a a satelity, farebné dvojhviezdy...? To všetko sa dá pohodlne ukázať pomocou moderných astronomických dalekohľadov s priemerom objektívu až 35 cm.

  • Malé planetárium
    Malé planetárium dokáže na klenbe o priemere 8 metrov vykúzliť ilúziu hviezdnej oblohy s niekoľko nápadnými planetami a Mesiacom. Na rozdiel od väčšieho digitálneho planetária vytvára intimnu atmosféru s príjemným posedením.

  • Pozorovacia terasa
    Z pozorovacej terasy je takmer magický výhľad na denné a nočné Brno. Iba očami a za pomoci prenosných ďalekohľadov, sa odtiaľ pozriete na oblohu.Nie je síce príliš tmavá, ale Slnko, Mesiac, planéty Slnečnej sústavy a najnápadnešie súhvezdia odtiaľ určite uvidíte. Pozorovacia terasa je behom dňa voľne prístupná bez výkladu. 

  • Vstupná hala
    Predaj vstupeniek, astronomický obchodík, posedenie u jednoduchého občerstvenia a dočasné výstavy, to všetko ponúka foyer Hvezdárne a planetária Brno. Snáď najzaujímavejšou časťou vstupnej haly je obrovská fotka malej časti súhvezdia Plachty, v ktorej pred 11 tisíc rokmi explodovala jedna veľmi hmotná hviezda. Vstupná hala je behom dňa voľne prístupná bez výkladu. 

  • Vedecká cesta
    Od rána do večera, od súmraku do úsvitu, od pondelka do nedele môžu návštevníci akéhokoľvek veku na vlastné oči, sluch aj hmat spoznávať svet okolo seba. V okolí bývalého vodojemu z 30. rokov minulého storočia nájdete niekoľko interaktívnych exponátov, ako je kaleidoskop, pixelová stena, zvukovod, planetárny silomer alebo spektroskop. Expozícia je voľne prístupná bez výkladu.

Aké je vstupné?

  • digitárium 125 / 100 Kč (základné / znížené)
  • školné programy 80 Kč (komentovaná prehliadka exploratória 60 Kč)
  • prednášky 80 Kč (jednotné)
  • pozorovanie 80 Kč (jednotné)
  • ZŤP/P zadarmo

Na znížené vstupné do digitária majú nárok návštevníci vo veku do 26 rokov, nad 65 rokov a držitelia preukazu ZŤP. Vstupná hala s expozíciou a vyhliadkou, rovnako ako exploratórium s expozíciou Ríša hmly je zadarmo. Zakúpiť si môžete voľnú vstupenku na lubovoľný astronomický program. Platiť môžete v hotovosti aj bezkontaktnou kartou.

Upozorňujeme, že po začiatku predstavenia z bezpečnostných dôvodov nepúšťame oneskorených návštevníkov do sály digitária, exploratória, planetária či pozorovateľny.

Lístky na programy si môžete online kúpiť TU.

Otváracie hodiny:

To je jednoduché, pozrite si prosím aktuálny program  TU. Spravidla pokladňu otvárame najneskôr hodinu pred začiatkom prvého predstavenia a zatvárame s koncom posledného predstavenia.

 Boli sme, videli sme...

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Dominika 25.12.2022, 08:03

    Krasna hvezdaren, boli sme tam viackrat

  • Maja 01.01.2019, 17:18

    Zmodernizované planetárium v Brne, čo mňa osobne teší. Prednašajúcemu ďakujeme za obohacujúce informácie.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár