25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Vedecký brloh | Kryštalizácie a dotyk svetla

30.03.2017 Autor: Externý prispievateľ, Foto: vymenniky.sk
Termín: 29.04.2017 Mesto:Košice Zdroj:stránka organizátora

krystalizycie 852x440

29.04.2017 14:00 VÝMENNÍK OBRODY

Vedecký brloh je zábavným spôsobom podaná veda a jej rôzne oblasti deťom v školskom veku. Formát popularizácie vedy pripravujeme spolu so SAV Košice a zvyčajne sa koná vo Výmenníku Obrody vždy poslednú sobotu v mesiaci. Počas hodín plných zábavy sa deti aj dospelí dozvedeli viac o kozmickom žiarení, magnetizme a elektrickej energii, zistili, ako vzniká zvuk, ako naprogramovať lego roboty, aj čo všetko sa dá pripraviť vo fyzikálnej kuchyni.

Kryštalizáciu vieme nájsť nielen v laboratóriu, ale i v bežnom živote – predstav si kryštalizáciu medu, lekváru, tvorbu snehovej vločky, získavanie cukru z cukrovej repy, dokonca výroba syntetických drahokamov či rast krasových útvarov v jaskyniach je výsledkom kryštalizácie.

Vo Vedeckom brlohu si ukážeme kryštalizáciu niektorých látok priamo pred tvojimi očami a budeme pozorovať rast ich kryštálikov. A keďže väčšina kryštálikov mnohých látok je priehľadná, pokúsime sa s tým niečo urobiť a kryštáliky „sfarbiť“ v polarizovanom svetle. Pripravíme si vzorky kryštálikov a pozrieme sa na ne cez improvizovaný polarizačný mikroskop, aký si môžeš ľahko vyrobiť aj doma.

„Na ukážku prinesiem aj rôzne kryštáliky a geódy, ktoré sme „vypestovali“ na našom chemickom krúžku Kremík. Tiež si povieme o ďalšom nie celkom bežnom využití kryštálikov a až budete šikovní, budete si môcť zhotoviť aj fotografiu pestrofarebného kryštáliku cez mikroskop,“ sľubuje Ing. Lucia Dovalová, učiteľka chémie a výtvarnej výchovy v základnej škole v Badíne, vedie chemický krúžok Kremík.

Súčasťou tohto Vedeckého brlohu bude aj netradičná výstava.

Napíšte komentár