25. 04. 2024 Marek 10°C Dážď

Vynášanie, pálenie a utopenie Moreny

20.03.2017 Autor: Laura , Foto: Šínweg
Termín: 25.03.2017 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

1morena

Morena (iné názvy: Morana, Muriena, Smrť, Hejhana, Kyselica, Kyseľ, Baba, Šmertka, Smrtka, Kaniža, Marmuriena, Barboriena) bola staroslovanská bohyňa zimy a smrt. Je zosobnená zimou, na jar končí jej vláda. Nie je však možné považovať ju len za bohyňu smrti, alebo za akúsi ohyzdnú starenu. Je vraj veľmi krásna. Vraj mala sestru nazývanú aj Živa, ktorá bola bohyňou jari a života. Prebúdzala sa na jar a jej vláda končila jeseňou.

Príďte nám pomôcť oživiť tradičný rituál vynášania Moreny jej upálenie a následné utopenie. Zídeme sa prvú jarnú sobotu na Šínwegu odkiaľ sa sprievod za doprovodu majstra harmonikára Milana Perného vyberie na priehradu Vajspeter. Tam sa symbolicky rozlúčime so zimou a privítame jar. Príďte v maskách, bude veselo!

Neskôr večer sa v rámci Jarnej rovnodenosti tradične zapájame do Keltského telegrafu. Tj. budeme robiť veľký oheň a pomocou svetelného mostu sa pokúsime spojiť s najbližším stanoviskom, ktoré je vo Vrakuni. Cieľom Keltského telegrafu (zapojených viac ako 230 miest) je podporiť, stimulovať integrálnu paradigmu návratom k Matke Zemi, k magickým rituálom, posvätným silám prírody, mýtický duchom, démonom a bohom a integrovať ich do nášho vedomia, odkiaľ boli vytesnené bezcitnou silou logiky a rozumu. Náš súčasný životný rytmus sa od kolobehu prírody, magických i mýtických aspektov veľmi vzdialil. Skúsme sa k nemu aspoň na jeden večer vrátiť.

KEDY: 25.3.2017, od 14-22hod.
KDE: Šínweg, Pekná cesta - Krasňany, 83152 Bratislava

 

Napíšte komentár