25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Výstava betlehemov v OC MAX

23.11.2016 Autor: Simona, Foto: ocmax.sk
Termín: 19.12.2016 a ďalšie Mesto:Trenčín Zdroj:stránka organizátora

node 94d16d0ae8b27faf21d3d13fa75b89e1

K Vianociam neodmysliteľne patrí Betlehem, ktorý zobrazuje jednu z najdôležitejších udalostí kresťanského sveta - narodenie Ježiša Krista. 

Dovoľte preto, aby sme vás pozvali na unikátnu výstavu takmer 400 Betlehemov od výtvarníka Jozefa Práznovského, ktorý je držiteľom dvoch certifikátov Slovenskej knihy rekordov - zápis získal za najväčší počet vystavených Betlehemov od jedného autora a za najmenší vyrobený Betlehem v bobuľke nového korenia, ktorého rozmery sú 6 x 6 milimetrov.

Tento žilinský umelec sa narodil v roku 1955 v Trnave, no momentálne žije v Žiline. Je všestranným umelcom, pričom sa jeho tvorba zameriava  na maľbu, kresbu, grafiku, koláže, kombinovanú techniku a plastiku. Do povedomia slovenskej verejnosti sa dostal svojimi autorskými výstavami, ako aj založením Združenia nezávislých výtvarníkov ARTEFAKT. 

Jozef Práznovský vyrobil spolu 538 Betlehemov, čo je najviac na Slovensku. V roku 2009 sa zúčastnil na celosvetovej výstave Betlehemov v kostole Santa Maria del Popolo v Ríme, kde vystavil desať svojich exponátov. Pri tvorbe Betlehemov využíva rôznorodé materiály. V jeho zbierke môžete nájsť Betlehemy z hliny, vápenca, dreva, slamy, mušle, zemiaku, skla, vlašského, kokosového, či lieskového orecha. Používa však aj netradičnejšie materiály ako kosti, korunku zuba, či samotný zub. Najmenšie Betlehemy sú vyrobené na zápalke, v chlebe, makovičke, mušli, bobuľke hrozna, novom korení, či v kopýtku prasiatka.

Prvý Betlehem však vyrobil z dreva.

V našom centre MAX Trenčín predstaví od 28. 11. do 19. 12. 2016 takmer 400 Betlehemov, z toho približne stovku špeciálne vyrobených  pre túto príležitosť .

Unikátna výstava je doplnená o informácie približujúce históriu Betlehemov. 

Tešíme sa na vás

Napíšte komentár