19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Rozprávková výstava Malý Pán v NC Hron

04.10.2016 Autor: Maria Bodnarova, Foto: NC Hron
Termín: 31.10.2016 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

hron

Preneste sa do sveta bábok slovenského rozprávkového filmu MALÝ PÁN, úspešného nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.


Obzrite si zblízka jedinečné bábkarské exponáty, ktoré sú vystavené na prvom poschodí NC Hron na 
Dudvážskej 5 v Podunajských Biskupiciach do konca októbra. Hlavnou myšlienkou výstavy je ukázať deťom, ale i dospelým kúzelný svet bábok v úžasnom prostredí, v ktorom vznikol i samotný film MALÝ PÁN.

Tradičné bábkarstvo je zapísané v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska od októbra 2013 a mieri spoločne aj s českým bábkarským remeslom na zápis do nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Bábky sú pre deti inšpiráciou a pre nás dospelých spomienkou detstva a remesla, ktoré stále pretrváva a má úspech nie len doma, ale aj v zahraničí.   

Výtvarnú podobu bábok má na svedomí výtvarník František Antonín Skála. Bábky sú ručne vyrezávané z dreva a zasadené do svojho prostredia lesa, domčeka či laboratória. Prostredie ako aj bábky sú originálne exponáty vyrobené pre účely filmu Malý Pán. Vizuálna podoba je práve to, čo je na tejto výstave výnimočné.   

Súčasťou rozprávkovej výstavy sú 4 unikátne exponáty:

  • Domček Malého Pána
  • Knižnica
  • Laboratórium
  • Pevnosť

Rozprávkový film MALÝ PÁN vychádza z úspešnej detskej knihy „Veľká cesta Malého Pána“ od Lenky Uhlířovej a Jiřího Stacha. Filmové spracovanie využíva klasické bábkové podanie, ktoré je zasadené do reálneho prostredia lesa. Tento typ realizácie ponúka priestor pre vytvorenie takého sveta, ktorý napomáha rozvíjať detskú fantáziu, a zároveň prináša určité klasické prvky umenia, ktoré sú v dnešnej dobe vytláčané animáciou. Naivite prostriedkov zodpovedá aj zachovanie odkrytého vodenia bábok. Bábky sú teda priznanými bábkami, les je lesom, voda vodou a oheň ohňom.

Pozývame vás aj na premietanie rozprávkového filmu Malý Pán 14. A 21.10. o 17:00 – vstup voľný!

Napíšte komentár