16. 04. 2024 Dana/Danica 11°C Dážď

Výstava Štefana Cpina - Ako kresliť princezné

26.08.2016 Autor: Maria Bodnarova, Foto: FB TOTO!
Termín: 07.10.2016 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

14040013 1431642996852562 2390784505107079756 n

Príbehy rozprávkových ilustrácii Štefana Cpina nájdete na stenách TOTO! galérie až do 25. novembra.


Ľahko (a často) sa odkresľovali. Stačilo na ne položiť „šmirák“, priehľadný kancelársky papier a ceruzkou ťahať po najsilnejšej linke. A potom kresbu preniesť do pamätníčkov cez modrý „prieklepák“: jedným okom sa pozerať na originál a rukou rýchlo šrafovať a tieňovať... princezné s vlasmi až po osie drieky, princovia so širokými ramenami, špicaté črievice, čipky, mašle, šperky, kvietky.


Časť jeho ilustrácii sa vryla do pamäti preto, že „musela“: celé desaťročia boli deti povinné čítať Jana, Čenkovej detí či Prázdniny so strýcom Rafaelom. Na laviciach prváčikov roky vždy 1. septembra ležal Prvý venček. 

Ako nazerať na dielo, tak spletené s kontextom doby, s tým, čo bolo „povinné“. Dá sa vôbec predstaviť bez pachuti spomienok? Alebo je čas (aj) vo výtvarnom umení tak milosrdný, že postupne zmyje nánosy ideológie a ostane len „čistý“ tvar? 

Skúsili sme to. Najmä preto, že sme videli ako Štefan Cpin s výnimočnou zručnosťou narábal rovnako ceruzkou ako štetcom. Jeho akvarelové improvizácie boli ľahučké, z obláčikov farieb tvoril postavy. Nebál sa spojiť „detský“ a „dospelý“ svet, použiť temné farby. Ilustrácia v jeho ponímaní nebola exhibíciou autora, ale dopĺňala text, pomáhala čitateľovi, jeho fantázii. Malé deti vedeli, ako vyzeral starý Bodrík, čo sprevádzal starého baču, aké vlasy mala princezná čo hovorila, že „soľ je nad zlato“, aj to, že vzdorovitý Jano zatína päste, keď sa deje krivda. Výrazy v tvárach hrdinov vytváral čistými, až geometricky presnými ťahmi, bez vykresľovania detailov. Jeho obrázky boli vždy vzdušné, priehľadné, nikdy nezapĺňal papier zbytočnými zhlukmi farieb v pozadí a to ani vtedy, keď experimentoval s – netradičnou pre detskú ilustráciu – maľbou na čiernom pozadí. 

Príbehy ilustrácii Štefana Cpina nájdete na stenách TOTO! je galérie na Moskovskej ul. 29 v Bratislave od 8. 9. 2016. Výstava potrvá od 8. 9. do 25. 11. 2016.

Napíšte komentár