23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

Nitrianske kultúrne leto 2016

05.06.2016 Autor: Hanka, Foto: nisys.sk
Termín: 05.09.2016 a ďalšie Mesto:Nitra Zdroj:stránka organizátora

nkl 2016 A2 web

FESTIVAL CHUTÍ NITRIANSKEHO KRAJA | 4.6., Svätoplukovo námestie a pešia zóna
MEDZINÁRODNÝ DEŇ DETÍ | 5.6., Mestský park na Sihoti
MUSICA SACRA | 12.6.-3.7.
NITRA, MILÁ NITRA 2016 | 2.-5.7.
AKADEMICKÁ NITRA 2016 | 4.-10.7.
DIVADELNÉ A HUDOBNÉ NEDELE | 10.7.-21.8., Mestský park na Sihoti
101. SVETOVÝ KONGRES ESPERANTA | 23.-30.7.
BAŽANT KINEMATOGRAF | 16.-20.8., Svätoplukovo námestie
CHRENOVSKÉ STÁNKY – DOŽINKOVÉ SLÁVNOSTI | 19.-21.8., priestranstvo pred areálom Agrokomplexu
JANÍKOVSKÝ OHNIVÁK | 27.8., futbalové ihrisko Janíkovce
KLOKOČINSKÝ JARMOK | 26.-28.8., Mikovíniho ulica
PODZOBORSKÉ VINOBRANIE | 4.9., Mestský park na Sihoti
HOJ, VLASŤ MOJA | 5.9., Mestská hala Klokočina 

Mesto Nitra aj tento rok v letných mesiacoch pripravuje prehliadku rôznych žánrov so zámerom ponúknuť aktívnu formu letného relaxu deťom, teenagerom i dospelým a vytvoriť na rôznych miestach Nitry letnú atmosféru plnú pohody. Dovoľte nám preto pozvať Vás na jednotlivé podujatia v rámci Nitrianskeho kultúrneho leta 2016.

Nitrianske kultúrne leto otvorí už 4.júna na Svätoplukovom námestí a pešej zóne Festival chutí Nitrianskeho kraja, ktorého súčasťou budú Jahodová Nitra, medzinárodný festival bubnov a perkusií Drumpoint, gastronomické špeciality Nitrianskeho kraja a kvalitné hudobné vystúpenia, medzi inými Saxophone Syncopators či Carisma – música latina.

5.júna bude Mestský park na Sihoti plný detského smiechu, súťaží a zábavy. Popoludnie bude totiž patriť všetkým deťom, s ktorými oslávime Medzinárodný deň detí.

Začiatok letných prázdnin spríjemnia tradičné slávnosti Nitra, milá Nitra, ktorých atmosféra sa bude šíriť celou Nitrou.

V dňoch 2.-3.júla v bohatom programe v Mestskom parku na Sihoti vystúpia herci z Divadla Andreja Bagara, Paper moon trio, Neřež a Katka Koščová či Replay band. Súčasťou slávností bude aj Nová Fun rádio Dohoda na Amfiteátri pod Zoborom (2.júl), prehliadky areálu Martinského vrchu (4.júl), otvorenie festivalu Akademická Nitra na Svätoplukovom námestí (4.júl) či historický festival Pribinova Nitrawa na Nitrianskom hrade (5.júl).

V rámci 101.svetového kongresu esperanta, ktorý sa uskutoční 23.-30.júla, sa návštevníci môžu tešiť na umelecký súbor Lúčnica (24.júla) a hudobný festival na Svätoplukovom námestí (29.júl). Na nádvorí Ponitrianskeho múzea zaznejú 15.júla a 12.augusta rockové tóny v podaní HS Fenix. Nitrianske kapely rôznych štýlov sa predstavia v rámci Hudobných piatkov na pešej zóne počas celého augusta. Filmoví pôžitkári si prídu na svoje v dňoch 16.-20.augusta, kedy na námestie zavíta letné putovné kino Bažant Kinematograf s ponukou českých a slovenských filmov.

Ďalším miestom relaxu je už tradične oddychová zóna Mestského parku na Sihoti. Nedeľné popoludnia tu vytvárajú možnosť kultúrneho vyžitia pre celú rodinu. Od 10.júla až do 21.augusta vždy o 17.00 hodine čaká na všetky deti pekná rozprávka v podaní slovenských a českých divadiel pre deti. V tomto roku sa deti môžu tešiť na stretnutie s rozprávkami s názvami Priadka a kráľ, O Červenej čiapočke, Šašo múdrejší ako kráľ, Janko Polienko, Zlatovláska, Kohútik a sliepočka či Pyšná princezná.

Nielen pre starších návštevníkov Mestského parku sú nedele naladené na hudobnú nôtu a ponúkajú stretnutie s melódiami v podaní Dychovej hudby Skýcovanka či operné a operetné melódie Karin Lukáčovej, Petra Šuberta a Zuzany Fabianovej. Predstavia sa Vám taktiež nitrianske kapely FIVE+ a NeverBack,obľúbené zoskupenie nestarnúcich muzikantov Jindro Band Blue Notes a Campana Batucada pod vedením Igora Holku a ich bubenícky workshop samby.

Autocvičisko SPU bude praskať vo švíkoch 28.augusta, kedy sa na podujatí Slížovica predstavia Polemic, Divokej Bill, Para, Bijouterrier, Pipes and Pint, Alone a Ranná nevoľnosť.

Súčasťou Nitrianskeho kultúrneho leta je samozrejme program ďalších nitrianskych kultúrnych inštitúcií – Ponitrianskeho múzea, Nitrianskej galérie, Krajskej knižnice Karola Kmeťka v Nitre a ďalších, ako aj program jednotlivých mestských častí. Pripravené sú Chrenovské stánky, Klokočinský jarmok, Janíkovský ohnivák, Pivné slávnosti na Dieloch, Sviatok nového chleba či Raňajky v tráve pri kostolíku sv. Michala Archanjela v Dražovciach.

Nitrianske kultúrne leto vyvrcholí Podzoborským vinobraním dňa 4.septembra opäť v Mestskom parku na Sihoti. Následne dňa 5.septembra svojimi podmanivými melódiami ulahodia všetkým ušiam sólisti Opery Slovenského národného divadla na benefičnom koncerte a slávnostnom galaprograme ku Dňu ústavy SR s názvom Hoj, vlasť moja.

Všetkým Nitranom i turistom želáme počas leta príjemné chvíle oddychu a srdečne ich pozývame na všetky podujatia, ktoré sme pre nich pripravili.

 

Napíšte komentár