19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Futura Science Center

Autor: Petra V, Foto: Futura Moson
Adresa:FUTURA Interaktívne Prírodovedné Centrum Zážitkov 9200 Mosonmagyaróvár Szent István király út 142. Maďarsko Telefón:+36 96/566-280 E-mail:info@futuramoson.hu www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Futura Science Center to je centrum zážitkov s množstvom programov, domom hier a zážitkového učenie sa. 

Nachádza sa len 17 kilometrov od hraničného priechodu Rajka v zrekonštruovanej tristoročnej obilnej sýpke. Zažite prírodné úkazy na vlastnej koži, pozrite si model skúmania vesmíru ako aj atraktívne prezentovanie zákonov gravitácie a zotrvačnej sily. Na štyroch poschodiach sa zoznámite so štyrmi prírodnými živlami: so vzduchom, ohňom, zemou a vodou.

Hraboš severský panónsky sa stal maskotom FUTURY. Našiel svoj domov vo FUTURE, v 300-ročnej niekdajšej obilnej sýpke v Mosonmagyaróvári. Niekoľko storočné trámy, pôvodné múry a niekdajšie zariadenia Futury pripomínajú atmosféru minulosti. Namiesto obilných zŕn sa však na ploche s veľkosťou štyroch basketbalových ihrísk nachádzajú tie najfantastickejšie hry.

Sekcie stálej výstavy

  • ÚROVEŇ VODY predstavuje také prírodné úkazy na rozlohe 20 m2, pre ktoré inokedy by sme museli obísť celú Zem. Uvidíte hory, údolia riek, jazerá, prieplavy a oceán, a to nielen ako pekná prírodná panoráma, ale ako živá, pulzujúca, podľa vlastných zákonov pôsobiaca a nezriedka aj neúprosná prírodná sila.
  
  • NA ÚROVNI ZEME výstavné exponáty atraktívnym spôsobom prezentujú najdôležitejšie fyzikálne zákony vzťahujúce sa na zachovanie energie, gravitáciu a zotrvačnú silu.
 
  •  V ríši vzduchu prácu vetra pri tvarovaní prírody predstavuje Piesočná púšť, pomocou Testu veterného mlynu môžeš spozorovať fungovanie veterných elektrární a okrem toho toto zariadenie dokáže aj merať rýchlosť vetra. Na ÚROVNI VZDUCHU ťa čaká ešte výboj diaľkového vedenia vysokého napätia, blesky, zmysel pre rovnováhu, pristávací modul na Mesiaci a Vtáčia stena.
 
  • Na ÚROVNI OHŇA môžeš zažiť prekvapenia v súvislosti s naším Slnkom, viditeľným svetlom! Tmavá komora, fosforeskujúca stena, hry súvisiace so zrkadlom, laserová zbraň... Vyskúšaj všetky!
   
  • Hviezdy a obloha sú k nám najbližšie v podkroví. Kde inde by sa nachádzali prostriedky spojené s astronómiou? Jedným zo zvláštnych prvkov výstavy FUTURA je Mini Space World na celkovej ploche 40 m2, ktorý modeluje skúmanie vesmíru.
  
  • Simulátor lietadla - Lietadlo Boeing 737 NG je jedným z najpopulárnejších typov súčasnosti. Simulátor je na vzhľad úplne verným zobrazením lietadla a jeho technické vybavenie celkom zodpovedá pôvodnému stroju. V simulátore sa nachádzajú 2 sedadlá pre pilotov a 4 sedadlá pre pasažierov, tým pádom si naraz až piati hostia môžu užívať realistický let a zážitok z riadenia lietadla, keď sa v danom prípade budú striedať aj v sedadle pilota. Hostia si môžu vybrať z viacerých možnosti letu, napríklad prehliadka mesta, let na určenej trase, atď. a okrem toho sa k letu môžu priradiť aj poveternostné podmienky (sneženie, dážď, prehánka, hmla, atď.). Informácie o projekte, fungovaní simulátora lietadla a rezervácii na internete nájdete TU.


Narodeniny

Narodeninová oslava, zábava, party na výnimočnom mieste? FUTURA – V ohni, Vo vode, Vo vzduchu, Na zemi.
 
Pre rodičov?
Áno! Nakoľko FUTURA je miestom, kde za pár minút zabudneš na svoj vek. Môžete v sebe nájsť to svoje detské ja. Tu každý môžete klamať o svojom veku! Usporiadaj pre svoj ocka, maminku oslavu narodenín v centre FUTURA a prekvapenie je zaručené!
 
 

Bufet

Ponuka bufetu: obrovský teplý sendvič, hrianky, hotdog, nealkoholické nápoje, káva, mliečne kokteily, pri predchádzajúcej objednávke aj obed.



Vstupné

  • Dospelí 3.300 Ft
  • Deti, študenti (3-26 rokov) 2.800 Ft
  • Rodinná vstupenka (2 dospelí + 2 deti) 10.500 Ft
  • Zľavy: Deti do 3 rokov majú vstup zdarma 

Otváracie hodiny

  • 13.09.2021.-31.03.2022. 
    pondelok, utorok, streda zatvorené
    štvrtok, piatok, sobota, nedeľa 10:00-18:00 

  • 01.04.2022.- 
    pondelok, utorok, streda, štvrtok, piatok, sobota, nedeľa 10:00-18:00



 

Mapa: N 47° 51′ 13″ E 17° 16′ 47″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Katarína 08.12.2022, 20:18

    Futuru sme navštívili ako tip na výlet z tejto stránky a oplatilo sa počas upršaného počasia. Niektoré aktivity na prvý pohľad nevyzerajú lákavo, napr. vyšúchané kocky, no treba dať vždy šancu zistiť, o aký jav ide, z kociek bola skvelá stavba na simuláciu zemetrasenia. Zabavia sa deti aj dospelí a vrátime sa ešte, lebo sme nestihli všetko prejsť. Pri niektorých atrakciách je aj SJ preklad, potešilo, lebo inštruktorom v HU sme nerozumeli, ak máte kamarátov maďarsky hovoriacich, určite choďte spolu a zúčastnite sa na vedeckých pokusoch v špeciálnych aulách. 5D kino bolo len v HU jazyku. Malé mínus za mini bufet, inak super.

  • Zuzka 05.12.2021, 16:26

    S angličtinou tu ďaleko nezajdete , odporučam ist s madarsky hovoriacimi priateľmi :) nadherne miesto

  • Mirka 22.12.2020, 23:16

    Mali sme šťastie, že tam bola aj osoba, čo vedela trocha slovensky :) Poučné-zábavné centrum pre deti. Ležala som tam na klincoch, takže adrenalín ako vyšitý.

  • Pavol 03.01.2020, 15:40

    Super centrum pre deti, potom sme sa išli najesť do bufetu, kde sme si všetci dali špagety.

  • Dada 31.12.2019, 22:21

    Výborné vedecké centrum, zaujímavé pre deti, super zážitkové učenie, fyzikálne javy oveľa ľahšie pochopiteľné tu v centre ako len suché teórie z učebníc. Odporúčam pre deti, ktoré sa radi učia nové veci, radi skúšajú, pýtajú sa vždy prečo?... :-) Možnosť spojiť návštevu vedeckého centra aj s kúpaliskom. :-)

  • Maria 27.12.2019, 15:41

    Boli sme tam už veľmi dávno, ale pamätam si vtipného inštruktora a celkovo príjemne stráveny deň.

  • Monika Pástorová 06.01.2019, 22:03

    už trochu opotrebované ale stojí to za to

  • Lenka 28.12.2018, 21:29

    Toto je uzasne, boli sme nikolko krat, ked je skarede pocasie vzdy je tam co robit. Vyhoda je ze manzel vie po madarsky, inak by som si tam pripadala trosku stratena ale super ako sa hravou vodou nieco naucit. A tiez za prijatelnu cenu, vstup nie je casovo obmedzeny, to je tiez dobre.

  • Marika 06.01.2018, 10:05

    Je to blízko slovenskej hranice. Keď sme tam došli boli tam aj slovenské skupiny, takže nam poradili kam máme isť, čo vyskúšať.

  • michaela 17.08.2016, 15:36

    Super vedecké centrum, zabavia sa deti aj dospelí, je to ca 30 min od Bratislavy, boli sme tam vyše 3 hodiny, veľmi zábavné a poučné. Napriek tomu, že nevieme po maďarsky, tak k mnohým hrám/ atrakciám nebolo treba vysvetľovanie a pri vchode sme obdržali sme leták po slovensky. S väčšinou personálu sa dalo po dohovoriť po anglicky. V určité hodiny, niekedy aj každú pol hodinu, majú prezentácie, určite odporúčam ísť na planetárium, aj na elektrický výboj, obe boli super (i napriek tomu, že sme skoro nič nerozumeli :) ).

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár