25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

BRaK - Bratislavský knižný festival 2016

05.04.2016 Autor: Maria Bodnarova, Foto: BRaK
Termín: 05.06.2016 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

cropped pozadie krajina

BRaK – Bratislavský knižný festival vznikol v roku 2013 s cieľom vytvoriť priestor pre malých, nezávislých knižných tvorcov a ich diela. Ambíciou festivalu je podávať hodnoverný obraz o dianí v stredoeurópskom knižnom priestore, s dôrazom na tú časť vydavateľskej produkcie, ktorej východiskom nie sú výhradne nároky a očakávania spotrebiteľského trhu. V centre jeho pozornosti stojí záujem o aktuálne podoby, premeny a funkcie knižného média. BRaK je v rovnakej miere festivalom spisovateľov, vydavateľov, prekladateľov, knižných grafikov, ilustrátorov, kníhviazačov, typografov a všetkých ďalších, s knihami spojených remesiel.

Tešiť sa môžete na:

  • – knihy desiatok malých vydavateľov zo Slovenska, Poľska, Maďarska, Českej Republiky a Ukrajiny
  • – tematické diskusie, prednášky a tvorivé dielne
  • – stretnutia s autormi, ilustrátormi, knižnými grafikmi
  • – hudobný, filmový a divadelný sprievodný program
  • – samostatný program, určený deťom a ich rodičom pri príležitosti Medzinárodného dňa detí.

Detský program na BRaK-u

Súčasťou BRaK-u je už tradične aj program, venovaný deťom a ich tvorivým rodičom. Účasť na divadle, aj workshopoch je pre vás a vaše ratolesti bezplatná, no z kapacitných dôvodov odporúčame rezerváciu na info@brakfestival.sk, 

SOBOTA 4. jún

  • 11.00 (ne)obyčajná mapa - workshop: Zapojte sa aj vy do tvorby mapy sveta, v ktorom je všetko naopak! S výtvarnou technikou, podobnou práci s linorytom, vám pomôžu Romana Romanyšyn a Andrij Lesiv z Art Studia Agrafka.

NEDEĽA 5. jún

  • 10.00 Divočiny - divadlo: Rozprávka bábkového divadla Odivo z Banskej Bystrice o obyčajnom Maxovi s neobyčajnou fantázou. A o jeho mačke. A o divočinách. A o množstve iných vecí, ktoré sa zmestia do jedného červeného vozíka. Pre deti od štyroch rokov.
  • 11.00 Domy - workshop: Každý býva v nejakom dome, na nejakej ulici, v nejakom meste. Aký by bol tvoj vysnívaný dom? Ako by vyzerala ulica, na ktorej by dom stál? Jazdilo by tam veľa áut, alebo by na nej bolo veľa stromov, na ktorých by spievali vtáci a dole v tieni by sedeli pri kaviarenských stolíkoch ľudia, pili by limonádu a pochutnávali si na zmrzline, či šľahačke? Svoj prvý som si môžete vymyslieť s pomocou českej ilustrátorky Michaely Kukovičovej.
  • 12.00 Z krajiny do krajiny - workshop: Bohdan Butenko je legendárny poľský ilustrátor a autor kníh pre deti. Jeho kreslených hrdinov dôverne poznajú tri generácie čitateľov. Na BRaK-u sa s ním počas tvorivej dielne vyberieme na cestu "z krajiny do krajiny". 

VÝSTAVY - POČAS CELÉHO FESTIVALU

Svet podľa Miroslava Šaška - Putovná interaktívna výstava otvára dvere do vizuálneho sveta ilustrátora Miroslava Šaška. Papierové moduly pracujú s motívmi autorových sprievodcov po svetových metropolách a vyzývajú deti a dospelých k hravej tvorivej aktivite. Knihy Miroslava Šaška vznikali postupne od 50. rokov uplynulého storočia a dnes sa vďaka nim môžeme prechádzať po takmer troch desiatkach miest a krajín po celom svete. Výstavy, venované dielu Miroslava Šaška, vznikli s podporou Nadácie Miroslava Šaška a Českého centra v Bratislave.

Aleksandra Mizielińska a Daniel Mizieliński: Mapy - Poľský inštitút, Námestie SNP 27. Otváracie hodiny: v období 1. – 4. júna, 9.30 – 17.00. Mapy slúžia na orientáciu v priestore a na vyhľadanie najlepšej cesty do vytýčeného cieľa. Používanie papierových máp sa nám však môže zdať v dnešnom digitálnom svete zbytočné. Nie je to celkom tak: dôkaz, že tlačené mapy nie sú len sentimentálnou spomienkou, prinášajú poľskí ilustrátori Aleksandra Mizielińska a Daniel Mizieliński. Ich mapy zobrazujú citlivým, detskému jazyku primeraným spôsobom danosti mnohých svetových krajín a knižka, v ktorej sú zozbierané, už sama veľký kus sveta obletela. Príďte aj vy pozorovať gejzíry na Islande, trénovať jogu v jej pôvodnej krajine – v Indii, alebo zažiť polárnu noc vo Fínsku so zažatou petrolejovou lampou.

Kompletný program festivalu nájdete TU.

Napíšte komentár