24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Interaktívna výstava v Bibiane Zaži textil

03.02.2016 Autor: Maria Bodnarova, Foto: FB Bibiana
Termín: 05.03.2016 - 29.05.2016 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

Mimoriadnym počinom aj v kontexte doterajšej činnosti BIBIANY je interaktívna výstava pre deti orientovaná na textil ako rôznorodý materiál, jeho zmyslové vnímanie, štruktúry a podoby. Výstava nebude mať stabilnú podobu od začiatku do konca jej trvania, ale naopak, bude sa neustále meniť vďaka dopĺňaniu objektov a inštalácií za aktívnej pomoci detí, čo prináša dve významné veci – dáva deťom možnosť skúsiť, ako sa pri manipulácii správajú jednotlivé textílie, a vytvára tiež obrovský priestor pre tvorivú prácu s týmto materiálom.

Výstava je tematicky rozdelená podľa základných pojmov, ktoré súvisia so vznikom textilu: vlákno, sieť, pletenina, tkanina a uzol. Pomocou textilných objektov a inštalácií môžu deti tieto pojmy samy aktívne zažiť. Spoznajú v nej rôzne textilné techniky a zväčšené objekty, napr. veľkú cievku na pletenie, na ktorej budú postupne vytvárať dlhého pleteného hada ako sedenie, veľkú sieť, ktorú môžu preliezať a zároveň pretvárať, rôzne balančné objekty z textilu, na ktorých si nacvičia udržiavanie rovnováhy, labyrint z pruhov látky, veselé trikotové naťahovacie objekty alebo mikroskopické skúmanie vlastného odevu a jeho premietanie na veľkú stenu a ďalšie. Sú tu aj atraktívne inštalácie ako napríklad relaxačno-meditačná miestnosť, v ktorej môžu návštevníci zažiť čarovnú, zvukovo-vizuálnu projekciu z kombinácie vlákna, svetla a zvukov. Nezabudli sme ani na tých najmenších návštevníkov, ktorí tu majú haptický priestor, v ktorom môžu loziť po dráhe vytvorenej z niekoľkých druhov látok, a tak objavovať rozličné pocity pri dotyku s rôznymi textíliami.

Autori výstavy si dali za cieľ podporiť radosť detí z tvorby, podnecovať ich fantáziu, inšpirovať ich k novým pohľadom a netradičným prístupom využívania a objavovania textilu ako materiálu, ktorý sprevádza ľudstvo od nepamäti a odjakživa až podnes je zdrojom nekonečnej inšpirácie vo viacerých oblastiach ľudskej činnosti, v umení i praktickom živote.

Príďte zažiť ďalšiu fantastickú výstavu v Bibiane od 5.2. do 29.5.2016. 

BOLI SME, VIDELI SME >>>>>>> čítajte o našej návšteve TU.

12670064 10153892012084732 2878252627595532437 n

Napíšte komentár