29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Február v Bratislavskom bábkovom divadle

29.01.2016 Autor: Maria Bodnarova, Foto: BBD
Termín: 28.02.2016 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

bratislavske babkove divadlo logo3

Bratislavské bábkové divadlo všetkých srdečne pozýva na svoj februárový program:

 

  • 2.2. o 10:00 - ČIN - ČIN
  • 3.2. o 10:00 - ČIN - ČIN
  • 4.2. o 10:00 - ČIN - ČIN
  • 6.2. o 14:30 - Nám sa ešte nechce spať
  • 7.2. o 10:00 a 14:30 - Nám sa ešte nechce spať
  • 9.2. o 10:00 - Nám sa ešte nechce spať
  • 10.2. o 10:00 a 14:00 - Nám sa ešte nechce spať
  • 11.2. o 10:00 - Nám sa ešte nechce spať
  • 13.2. o 14:30 - Drevený tato
  • 14.2. o 10:00 a 14:00 - Drevený tato
  • 16.2. o 10:00 a 14:00 - Drevený tato
  • 19.2. o 9:00 a 11:00 - Kráska a zviera
  • 20.2. o 14:30 - Kráska a zviera
  • 21.2. o 10:00 a 14:30 - Kráska a zviera
  • 27.2. o 14:30 - Zlaté prasiatko
  • 28.2. o 10:00 a 14:30 - Zlaté prasiatko

ČIN - ČIN

Bol raz jeden vrabčiak malý. Čimčarom ho iba zvali. Večne kríkal: Čimčara! A žil iba od jara. 
Takto sa začína príbeh Ľudmily Podjavorinskej o vrabčiakovi, osudy ktorého môžete sledovať od rozšanteného detstva, cez dospievanie a vohľady u milej Čin –Čin, cez peripetie so stavbou „rodinného hniezda”, až po narodenie detičiek – vrabčiatok. Rodičia i starí rodičia si spolu so svojimi ratolesťami isto radi pripomenú milý príbeh zo svojej mladosti a spolu s vrabčiakmi si zaveršujú:
Vstáva Slnko spoza hory, po nebíčku kráča… Ide budiť včielku, lienku, na konárku vtáča. 

Nám sa ešte nechce spať

Na motívy rovnomennej knihy Daniela Heviera, pre deti od 3 rokov.
"Ešte hračku pod perinu! Ešte piť! Ešte cikať! Ešte rozprávku!" Poznáte to? Aj vám sa každý večer vyhrážajú rodičia, že zhasnú v izbe a kontrolujú, či ste už zavreli očká a tíško odfukujete? Aj vy každý večer zvádzate neľútostný a často márny boj so svojimi ratolesťami, aby už zavreli očká i ústa a uložili sa do postieľky? Tento problém si podrobne a najmä s humorom preberieme v našom divadle. Akp príklad nám poslúži príbeh o malom Jankovi, ktorý vďaka svojej nespavosti prežil strašidelné dobrodružstvo. Veď detská izba skrýva v noci mnohé nástrahy pre tých, ktorí ešte nespia, no našťastie i múdre hračky, ktoré vedia zasiahnuť v správny čas. A tak je na konci Janko bohatší o šťastný koniec i poučenie. Aké? To vám prezradíme v predstavení NÁM SA EŠTE NECHCE SPAŤ.

Inscenácia vznikla na podklade textu Víta Peřinu, vynikajúceho českého dramatika a dramaturga. Autor textu sa inšpiroval obľúbenými Buvirozprávkami Daniela Heviera. Réžie sa ujala cenami ovenčená česká režisérka a herečka Michaela Homolová (jeden z jej vydarených kúskov nájdete aj v našom repertoári v podobe predstavenia Opice z našej police). Bábky, ktoré pripomínajú krásne hračky a milú detskú izbičku, navrhla Barbora Hubená. Hudobne zastrešil inscenáciu Filip Homola. Skvelý tvorivý tím a skvelí diváci sú zárukou, že sa vyrieši nielen voľnočasový problém s víkendom, ale možno i ten "zaspávací". A to všetko ľahko, hravo a s vtipom. 

Drevený tato

„Bol raz jeden tato, nie však tato – zlato! Ale tato veľmi planý voči svojej malej Táni. Voči Táni, voči Kate, ktoré zase boli zlaté!“

Zoznámte sa s najbláznivejšou rodinou na svete! Tatom zlatom, náruživým básnikom, ktorý večne stráca prsty a miesto košieľ žehlí poličky a taniere, jeho dvoma dcérami, veľkou Katou a malou Táňou, chvíľu zlatou, chvíľu planou a ich mamou, dobre známou tým, že vôbec nekričí, ale hlas má slávičí!
Čo poviete na stôl s ľudskými nohami, na kúzelnícku paličku – stoličkovú nožičku, na šaty z papiera, či živého tata z dreva? Nemožné? Príďte a uvidíte, čo ste ešte nevideli!

Kráska a zviera

Žil raz jeden krásny a mladý princ, ktorý vo svojej pýche a zlobe prelial krv nevinnej lane. Príroda ho za to potrestala – zakliala ho do podoby obludného zvieraťa. Kliatbu môže zlomiť iba čistá láska. Víťazstvo krásy a lásky nad škaredosťou, zlom a nenávisťou v tomto príbehu prezentujú najušľachtilejšie prejavy ľudského ducha. Hrubínova dramatizácia rozprávky a Rúfusov kongeniálny preklad nepochybne patrí k tomu najlepšiemu, čo v zlatom fonde dramatickej literatúry pre deti máme. 

Zlaté prasiatko

Na začiatku bola svadba. Teda skôr svadobný dar. Krochko a Kvik sú dve prasiatka, ktoré sa ľúbia. A keďže sa ľúbia, rozhodli sa zosobášiť. Od najlepších priateľov, somárikov Vyrehotaných, dostali drahý svadobný dar: televízor. Po svadobnej hostine prasiatka prvý krát pozerajú televízne správy a v nich sa dozvedia, že v meste sa objavilo zlaté prasiatko. Kto ho uvidí, tomu srdce poskočí od radosti. Mladomanželka Kvik odvtedy nemá pokoj. Túži vidieť zlaté prasiatko, a tak presvedčí svojho manžela Krochka, aby sa vydali do hlavného mesta Prasaslava a zlaté prasiatko našli. Začína sa dobrodružná, trochu nebezpečná, trochu poučná, cesta do veľkého mesta. Začína sa hľadanie pokladu. Po všetkých radostiach, po všetkých strastiach, sa ukáže, že to, po čom tak túžia, sa skrýva tam, kde to najmenej čakajú. Poďte s nami do mesta po stopách zlatého prasiatka! Možno aj vám na konci poskočí srdce od radosti. Predstavenie bolo inšpirované knihou "Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem", autorky: Ester Stará a Martina Matlovičová.

Napíšte komentár