25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Festival zabudnutých remesiel

10.01.2016 Autor: Maria Bodnarova, Foto: remeselnyfestival.sk

snm

Termín: 03.07.2016 a ďalšie Mesto:Častá Zdroj:stránka organizátora

Festival zabudnutých remesiel ponúka jedinečný koncept predstavení, ktoré sa budú odohrávať priamo okolo vás, a tak sa prežívanie stredovekého života stáva úplne novým a originálnym zážitkom. Vstúpte do sveta stredoveku a razom sa ocitnete uprostred stredovekého trhoviska, kde sa veru budú diať veci! Zruční remeselníci vám predvedú svoje umenie vo vyrábaní výrobkov dennej potreby chudobných, no i tých majetných. Na vaše chuťové bunky zaútočia vône jedál pripravovaných na ražni či v pariacich sa kotlíkoch, farby stredoveku prezentujú dobové tábory. Vysadnite na somárika, vystreľte si z luku, ochutnajte historickú kuchyňu a prežite stredovek tak, ako by ste boli priamo jeho súčasťou! Už teraz sa na vás tešia remeselníci z OZ Schatmansdorf Častá!

Kedy: 2. - 3. 7. 2016 o 10.00 - 19.00 hod.
Kde: Hrad Červený Kameň, Častá

Stredoveké remeslá

Už ste niekedy videli stredoveký proces výroby, v ktorom sa kus dreva premení na drevenú misku, z nahrubo opracovanej kože sa stane krásne zdobená kožená brašna, z roztopeného včelieho vosku si privoniate k funkčnej sviečke či kde sa z hrudy hliny vyčaruje keramický džbán? Že nevideli? A to je len zlomok z toho, čo budete mať možnosť na Festivale zabudnutých remesiel vidieť. Šikovní remeselníci vám predvedú svoje znalosti a zručnosti a prezentujú remeslá z dôb dávno zabudnutých. Pomocou nástrojov, o akých dnes už slýchame len málo, vytvárajú krásne a originálne výrobky, v ktorých sa skrýva kus histórie. Ak sa vám nejaké remeslo zapáči, pristavte sa a pokojne si remeslo vyskúšajte. Pozývame vás, aby ste sa spolu s nami preniesli o sedem storočí späť so všetkým, čo k tomu patrí!

Stredoveká kuchyňa

Pošteklite chuťové poháriky a nechajte sa zlákať na ochutnávku stredovekej kuchyne. Kuchyňa v stredoveku bola chutná a pestrá! Šikovné kuchárky pre vás pripravujú dobové špeciality, v ktorých sa miesia všakovaké nezvyčajné chute a vône. Nahliadnite do medených kotlíkov, privoňajte k dopekajúcemu sa nekvasenému chlebíku z čerstvo namletej pšeničnej múky. Príďte načerpať inšpiráciu a odneste si nový, zaujímavý recept aj k vám domov!

Stredoveké atrakcie

Radi prekonávate nové výzvy a skúšate nové veci? Príďte si preveriť svoju šikovnosť! Pre malých aj veľkých sme pripravili možnosť si vyskúšať streľbu z luku, hod oštepom či hod na terč s malými sekerkami. Siláci sa môžu otestovať v dobovej posilňovni, stratégovia zasa pri dobýjaní slameného hradu. Roztočte Čertovo koleso a odneste si domov zaujímavú výhru! Každý si u nás príde na svoje.

Dobové tábory

Poďte s nami prežiť stredovek! Túto možnosť vám ponúka nahliadnutie priamo do priestorov dobových táborov jednotlivých historických skupín. Stredovekí ľudia vám prezentujú originálne stredoveké kostýmy či všakovaké vybavenie a náčinie potrebné pre každodenný život či samotný spôsob života v stredoveku.

Sedliacky dvor

Neodmysliteľnú súčasť stredovekého dvora tvorili hospodárske zvieratá. Z mlieka sa vyrábali syry a maslo, z vlny sa šili odevy, oslíky pomáhali prenášať ťažký náklad. Zvieratká predstavovali pre stredovekých ľudí neoceniteľných spoločníkov. My vám ponúkame jedinečnú možnosť vstúpiť do takéhoto stredovekého sedliackeho dvora, v ktorom budete mať možnosť uvidieť kačičky, kozičky, ovečky a dva krásne oslíky. Prosíme všetkých návštevníkov, aby boli k našim zvieratkám ohľaduplní, nehádzali do nich predmety a nekŕmili ich svojimi dobrotami (oslíky musia držať diétu).

Zátišie a vodný svet

V prípade, že nám počasie pripraví víkend plný horúčav a ostrého slniečka, máme pre všetkých návštevníkov a štvornohých miláčikov pripravené dva veľké stany (jeden v gastro zóne, jeden priamo na festivalovej lúke) poskytujúce tieň a vodný svet – sprcha na osvieženie a studňa s pitnou vodou.

Vstupenky:
Jednodňová vstupenka – 6€
Jednodňová zľavnená vstupenka – 4€ (deti, študenti s platným ISIC preukazom, ZŤP a seniori)
Deti do 6 rokov majú vstup ZADARMO

Obyvatelia mikroregiónu Červený Kameň majú zľavnené vstupné (obce Báhoň, Budmerice, Častá, Doľany, Dubová, Jablonec, Píla, Štefanová, Vištuk). Zľava sa dá uplatniť len po preukázaní sa platným občianskym preukazom s uvedeným trvalým bydliskom v mikroregióne Červený Kameň.
Jednodňová vstupenka – 5€
Jednodňová zľavnená vstupenka – 3€ (deti, študenti s platným ISIC preukazom, ZŤP a seniori)
Deti do 6 rokov majú vstup ZADARMO

 

12509423 1052480291481592 6512213022264664276 n

Napíšte komentár