18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Celé Slovensko číta deťom na Mikuláša

28.10.2015 Autor: Maria Bodnarova, Foto: celeslovenskocitadetom.sk
Termín: 06.12.2015 a ďalšie Mesto:Celá SR Zdroj:stránka organizátora

CELÉ SLOVENSKO ČÍTA DEŤOM aj na Mikuláša: 1. - 6. december 2015

Bude sa opäť spoločne čítať a rozdávať sa mikulášske darčeky v podobe krásnych literárnych príbehov... Nie je najdôležitejšie, ako to robíme my, vy môžete ísť svojou vlastnou cestou, hlavné je, že sa všetko bude niesť v znamení hesla:

,,Poď, budem Ti čítať!”

a celý program bude akcentovať myšlienku

,,Čítajme deťom 20 minút denne, každý deň!”

Občianske združenie CELÉ SLOVENSKO ČÍTA DEŤOM chce nás všetkých vrátiť ku knihám, k ich kráse, nežnosti, farebným fantáziám; chce nás všetkých vrátiť k sebe, k spoločne prežitým rodinným chvíľam, malých i veľkých, kedy máme možnosť predstavovať si, tvoriť, zdokonaľovať sa, inšpirovať, učiť sa novým veciam, iným pohľadom, skúsenostiam a odovzdávať si radosť a pohodu zo spoločne stráveného času pri krásnych slovách, príbehoch, ilustráciách i následných rozhovoroch, kedy sa upevňujú rodinné vzťahy a životné hodnoty. Tieto slová sa nemenia už päť rokov, lebo sa nemenia hodnoty a myšlienky, ktoré svojimi aktivitami podporujú.

Úžasný nápad „Čítajme deťom 20 minút denne, každý deň!“ je cestou, správnym smerom, pomocou, motiváciou, aby sme z našich detí vychovali duchovne a tvorivo bohatých ľudí, prípadne aby sme sa o to aspoň pokúsili. Je aj cestou k tichu rodinnej intimity, komunikácii detí a rodičov, detí a starých rodičov, ale aj detí a detí navzájom. V prekrásnom predvianočnom, mikulášskom čase, sa nám akcentovanie spoločných rodinných čítaní javí ešte dôležitejšie, nakoľko v posledných rokoch je aj mikulášske a aj vianočne obdobie prevalcované komerčným poňatím týchto sviatkov. Práve preto, považujú za mimoriadne dôležité projektom CELÉ SLOVENSKO ČÍTA DEŤOM aj na Mikuláša, 1. - 6. december 2015, zdôrazniť duchovnú a emočnú hodnotu týchto sviatkov, spoločne prežitých rodinných stretnutí, kedy darček môže mať formu čítania, či prečítavania deťom a nemusia byť vo vyčistených topánkach na okne, či v pančuche, len sladkosti, či ovocie, ale aj krásna detská knižka.

Hrdinami projektu CELÉ SLOVENSKO ČÍTA DEŤOM nie sú knihy, ale deti. Tu sa nehovorí: „Choď a čítaj si!, ale „Poď, budem ti čítať". Hrdinom projektu CELÉ SLOVENSKO ČÍTA DEŤOM aj na MIkuláša je rodina, jej atmosféra, rozširovanie a prehlbovanie komunikácie medzi rodičom a dieťaťom prostredníctvom knihy a spoločného čítania, s perspektívou harmonizovania vzťahov a zároveň obohacovania krásou slova, krásou príbehov a krásou vzájomne prežitého. 

Občianske združenie CELÉ SLOVENSKO ČÍTA DEŤOM, založené v roku 2009, od roku 2011 realizuje čítania pre zdravé a choré deti po celom Slovensku. Projekt je realizovaný vďaka finančnej podpore Nádácie SPP a Ministertsva Kultúry Slovenskej republiky. Samotné združenie bude čítať v mestách, v ktorých sme ešte nečítali, ale nemožeme obísť ani domácu pôdu a choré detičky v DFNsP v Banskej Bystrici.

pozvanka cscd 2015 mikulas

CSCD 2015 posterA2 Mikulas weby

Napíšte komentár