20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Festival perkusií a world music

21.09.2015 Autor: Externý prispievateľ, Foto: shiraz.sk
Termín: 10.10.2015 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

Festival perkusií a world music je festivalom celej rodiny, preto máme hlavný program, ktorý uspokojí aj náročných poslucháčov, ale zároveň aj momenty plné energickej dynamickej hudby, tanca a aktívnej zábavy. Ponúkame tanečné predstavenia, koncerty spolu s možnosťou aktívne sa zapojiť, vyskúšať si hudobné nástroje, tanec, ochutnať zdravé alebo exotické jedlo a zabaviť sa.

Ďalší ročník Festivalu World of the Drums ponúkne 9. a 10. októbra rytmickú fiestu pre fanúšikov hudby, tanca a perkusívnych nástrojov. Koncerty, workshopy a tanečné vstupy oživia Dom kultúry Ružinov, ktorý sa už tradične premení na hudobný jarmok plný world music, perkusií a akcií pre celú rodinu. 

Počas koncertov sa predstaví skupina z Južného Talianska, Officina Zoe. Hudobníci oblasti Salento sa venujú špecifickej ľudovej tradícii, ktorá vzišla z rituálneho tanca pizzica taranta. S touto rytmickou hudbou skupina pravidelne vystupuje po celom svete. V roku 2015 vydali svoj aktuálny album Mamma Sirena, ktorý sa umiestňuje na najvyšších miestach európskeho world music rebríčka. V Bratislave vystúpi táto špičková kapela po prvýkrát. Slovenské publikum sa počas festivalu môže zúčastniť workshopu tanca pizzica taranta a zažiť na vlastnek koži rytmus a hudbu v tanci.

Ďalšími účinkujúcimi bude speváčka Szilvia Bognár z Maďarska so skupinou etNoé, ktorá sa radí medzi popredné interpretky world music a ľudových piesní a v roku 2004 získala cenu Najlepšia folklórna speváčka roka v Maďarsku. Z Poľska pricestuje skupina  ŜANĜO, ktorej hudobníci sa považujú za cestovateľov v hudobnom svete, absorbujúci kultúru viacerých kontinentov. Nástrojové zloženie skupiny sa vyznačuje množstvom perkusívnych nástrojov. Výnimočná multinštrumentalistka a skladateľka  Markéta Mazourová, nazývaná "Prvou dámou perkusií v Ćechách". V jej podaní zaznie marimba, alpský roh, djembe, log drum, kalimba ai. Nebudú chýbať ani špičkové slovenské skupiny ako Banda, Acoustic Gangsters, Martina a František Ďuďoví, Capre a ďalší.

 

predstranazadstranaPIATOK:
19:00 koncerty:

  • Tortola Drums
  • Markéta Mazourová (CZ)
  • Szilvia Bognár & etNoe (HU)
  • Banda (SK) feat. Eddy Portella


SOBOTA:

  • 10:00 hRaVé bubnovanie pre deti a rodičov, vstup voľný (vedie Tono Guth- Rytmika)
  • 17:00 Drumcircle (vedie Tono Guth- Rytmika)
  • 18:00 koncerty:
    Acoustic Gangsters (SK)
    Martina a František Ďuďoví (SK)
    Ŝanĝo (PL)
  • workshop (Etno Dance)
  • Officina ZOE (I)
  • 23:00 Afterpárty , Nu Spirit Club, Bratislava

_________________________________
Program
1. deň festivalu / 9. okt. DK Ružinov, Bratislava Od 19:00

Tortola Drums- bubenícky ansámbel školy pre nepočujúce deti, SŠI Hrdličkova Bratislava

Markéta Mazourová (CZ) –(marimba, log drum, alpské zvonce, sun drum, kalimba, djembe ai.) je všestranná česká hudobníčka a multiinštrumentalistka, ktorá sa venuje hre na bicie nástroje: marimba, vibrafon, tamtamy, bonga ai. Komponuje vlastné skladby, hrá africkú hudbu, klasiku aj kompozície známych skladateľov.Nazývajú ju "prvou dámou perkusií v Čechách".

Szilvia Bognár & etNoé (HU) – úspešná maďarská speváčka, ktorá sa venuje world music. V jej podaní sa maďarské ľudové piesne menia na eklektický zážitok, ktorý podčiarkuje aj výborná skupina etNoé, kde nájdete aj elektrickú gitaru, bicie, buzuki a mohan. Szilvia získala niekoľko ocenení (napr. „Folk speváčka roka“, 2004) a spolupracovala na projektoch s hudobníkmi ako Márta Sebestyén, Nikola Parov ai.

BANDA (SK) – momentálne najúspešnejšia slovenská world music skupina, ktorá je už mesiace na prvých miestach hudobných rebríčkov (Ethnoclud, WMCE) so skladbami z posledného albumu. Úspešne reprezentovala na festivale Crossroads Ostrava a showcase festivale World Music from Slovakia. Skupina sa pri tvorbe svojho world music repertoáru inšpiruje predovšetkým slovenskou tradičnou hudbou v originálnych aranžmánoch. Na festivale sa predstaví so špeciálnym hosťom, perkusionistom Eddym Portella.

2. deň festivalu / 10. okt. DK Ružinov, Bratislava Od 18:00

Acoustic Gangsters (SK) – hudobný projekt gitaristu Petra Luhu a mandolinistu Jozefa Scheinera.
Repertoár tvoria skladby z albumov Viaje del Alma a Perinmama. Zostavu dopĺňa vynikajúci basgitarista Juraj Griglák a perkusionista Dino de Valeria.

Martina a František Ďuďoví (SK) – Rómski súrodenci sú vo svojej rodnej obci Soľ hviezdami. Objavila ich etnologička Jana Belišová: „Tým, že nevidia, nie sú pokazení svetom. Z ich spevu cítiť čistotu, úprimnosť, ale aj radosť. Majú silnú charizmu.“ Účinkovali v projekte AfterPhurikane a stali sa senzáciou festivalu Crossroads Krakow.

ŜANĜO (PL) – táto skupina z Poľska prezentuje hudbu a tanec ako využitie tradičných prvkov z rôznych kontinentov. Samotní hudobníci sú cestovatelia v hudobnom svete. Ich projekt „ŜANĜO - The Change of the Earth Vibration” (Zmena vibrácie Zeme) predstavuje spôsob komunikácie, ktorý nepotláča svoje pôvodné zložky (tradičnú hudbu), ale kreatívnym spôsobom ich využíva. Kapela sa vyznačuje využitím množstva perkusívnych nástrojov a exotických hudobných motívov.

Workshop tanca tarantela pod vedením lektorky EtnoDance štúdia

Officina ZOE (I) – pochádzajú zo Salenta a venujú sa tamojšej ľudovej tradícii, ktorá vzišla z rituálneho tanca pizzica taranta. S touto rytmickou, extatickou hudbou z Južného Talianska precestovali svet a aktuálny album skupiny Mamma sirena sa umiestňuje na najvyšších miestach európskeho world music rebríčka. V Bratislave vystúpi táto špičková kapela po prvýkrát a našim zámerom je zapojiť do diania aj publikom workshopom tanca tarantela a ponúknuť tak priamy kontakt s touto jedinečnou hudbou.

Sprievodné akcie / 10. okt. DK Ružinov, Bratislava

  • 10:00 hRaVé bubnovanie pre deti a rodičov, vstup voľný (Rytmika)
  • 17:00 Drumcircle pre začiatočníkov a pokročilých, vstup voľný (Rytmika)
  • 23:00 Afterpárty / 10. okt. Nu Spirit Club, Štúrova, Bratislava
    _______________________________
    a v prestávkach už tradične netradičný program :-)

Vstupné v predpredaji:

  • piatok - 11 EURO
  • sobota - 13 EURO
  • dvojdňová pernamentka: 18 EURO

 Vstupenky TU.

Napíšte komentár