25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Obyvatelia Žiliny sa môžu detailne zoznámiť s príbehom Cyrila a Metoda

28.08.2015 Autor: Externý prispievateľ, Foto: cmstory.cz
Termín: 15.09.2015 a ďalšie Mesto:Žilina Zdroj:stránka organizátora

55e54d74b467b zilina vystava

V stredu 2. septembra prebehne na Mestskom úrade v Žiline slávnostné začatie unikátnej výstavy k projektu „Cyril a Metod – autentický príbeh našej krajiny“, prostredníctvom ktorého približuje Centrála cestovného ruchu východnej Moravy verejnosti život a odkaz slovanských vierozvestcov. Ponúka tiež ohliadnutie sa za roadshow, ktorá tu mala svoju zastávku 15. augusta.

Zoznámiť sa so životnými osudmi svätcov od ich narodenia až do konca života, priblížiť nielen miesta, kade pri svojej ceste putovali, preniesť sa na chvíľu do ich doby – to všetko budú mať až do polovice septembra možnosť zažiť prostredníctvom výstavy na Mestskom úrade v Žiline miestni obyvatelia.

Putovná výstava zahŕňa veľkoformátové snímky úspešného fotografa Davida Bernarda, knižnú publikáciu o miestach putovania svätcov a ohliada sa za netradičným divadelným predstavením, ale predovšetkým detailne oboznamuje návštevníkov s projektom Centrály cestovného ruchu východnej Moravy. Tá pripravila k tohtoročnému výročiu 1 130 rokov od úmrtia Metoda unikátnu roadshow po štyroch desiatkach miest v rámci Českej republiky a počas prázdnin s ňou zavítala aj do Bratislavy, Trenčína a Žiliny.

„Počas zastávok i tu na Slovensku mali ľudia príležitosť spoznať významné momenty a prínos Slovanských bratov, ale tiež atmosféru Veľkej Moravy, ktorú Slováci sledujú s veľkým zaujatím. Približujeme ju prostredníctvom historických artefaktov, ukážok starých remesiel a zmieňovaného divadelného predstavenia, ktoré má medzi návštevníkmi obrovský ohlas – práve pre jeho zrozumiteľnosť a spôsob spracovania príbehu,“ hovorí Dana Daňová, riaditeľka Centrály cestovného ruchu východnej Moravy a dodáva: „Predovšetkým však chceme verejnosti predstaviť a pozvať ich na známe i zabudnuté miesta spojené s odkazom Cyrila a Metoda. A tiež ich pozvať k uvedomeniu si svojich kresťanských koreňov, čo v tejto rozoklanej dobe považujem osobne za najvýznamnejšie posolstvo celého nášho projektu.“

Zaujímavou motiváciou práve na výlety do týchto miest je súťaž o unikátny zvitok s mapou Veľkej Moravy vyhotovený na ručnom papieri, ktorý môžu ľudia získať návštevou minimálne desiatich z nich. Projekt Cyril a Metod, autentický príbeh našej krajiny, však prináša okrem poznania a zábavy tiež dobrodružstvo pre zvedavých cestovateľov a priaznivcov geocachingu. Vďaka špeciálnej aplikácii do mobilného telefónu môžu hľadať kešky na významných miestach spätých s odkazom Cyrila a Metoda podľa interaktívnej mapy a zapojiť sa tak do súťaže o atraktívne ceny.

V Žiline bude unikátnu výstavu možné vidieť až do 15. septembra, a to vždy od pondelka do piatka v čase od 8.00 do 18.00 hodiny.

Partnermi projektu Cyril a Metod, autentický príbeh našej krajiny sú Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava, z.s.p.o., a Moravskosliezsky kraj. Projekt bol spolufinancovaný z prostriedkov Európskej únie, Európskeho fondu pre regionálny rozvoj. Podrobnejšie informácie a plán roadshow na www.cmstory.cz

 

Napíšte komentár