18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Ukážková hodina predškolských kurzov Hudobnej školy Yamaha

24.08.2015 Autor: PIMPOLLO, Foto: pimpollo.sk
Miesto:Kórejská 1 Termín: 08.09.2015 a ďalšie Mesto:Košice - Juh Zdroj:stránka organizátora

P0002P0001

Program ROBÍK je najnovším programom Hudobnej školy YAMAHA  pre deti od 4 (!!!) do 18 mesiacov. Deťom sú ponúkané najrôznejšie možnosti zapojenia do tvorivého procesu (so zreteľom k úrovni ich zmyslových a senzomotorických skúsenosti). Získavajú tak prvé elementárne povedomie o hudbe.

Podstatou je proces “voľného objavovania”. Dieťatku dáva možnosť pozorovať a objavovať ponúkané predmety s prihliadnutím k individuálnej úrovni zmyslového vnímania. Ďalšími aktivizačnými prvkami sú spoločný spev, počúvanie hudby a hudobno-pohybové hry. Úloha rodičov spočíva v zaistení a zaopatrení detí.

Program Prvé krôčiky k hudbe vychádza z predpokladu, že všetky deti spontánne reagujú na zvuky, tóny a rytmus. Obsahom Prvých krôčikov sú jednoduché piesne, rozprávanie, hudobno-pohybové a rytmické hry, počúvanie skladieb, hra na rytmické hudobné nástroje (vrátane doplňujúcich výtvarných a pracovných činností). Deti si zvykajú na pobyt v kolektíve a učia sa sociálnym vzťahom. Hravá forma všetkých činností a rozvoj prirodzenej zvedavosti sú predpokladom pre úspešné zvládnutie procesu učenia v neskoršom veku.

Deti zvládajú hravou formou základy hudobnej náuky v spojení s praktickými činnosťami a dôraz je kladený predovšetkým na rozvoj hudobnej predstavivosti.

K tomu slúži najmä:
-vnímanie metra, rytmu a interpretácie na detské hudobné nástroje
-rytmizácia, melodizácia a scénické vyjadrenie riekaniek
-intonácia pomocou solmizačných slabík
-orchestrálna hra s využitím klasických a detských hudobných nástrojov
-cielené počúvanie spojené s intenzívnym vnímaním hudby
Elementárna hra na hudobné nástroje (zobcová flauta, keyboard, melodické rytmické nástroje…) môže uľahčiť rozhodnutie o type prípadného ďalšieho inštrumentálneho vzdelávania.

Napíšte komentár