29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

7 zásad, ako s deťmi zvládnuť horúčavy

Autor: Maria Bodnarova, Foto: shutterstock, Pexels
closeup shot thermometer beach sand3

Zdroj: Freepik.com/wirestock

1. Vyhýbajte sa priamemu slnku 

Okrem slnečných lúčov vonku je najlepšie nepustiť ich ani dnu. Preto si doma vnútri zatiahnite rolety či žalúzie a zapnite ventilátor, aby sa vzduch vnútri neprehrieval. Pozor, aby nefúkal priamo na deti, najlepšie je ho otočiť smerom nahor, aby ochladzoval vzduch miestnosti a nie jej obyvateľov. 
Vyhnite sa pobytu vonku medzi 10.00 a 16.00 hodinou.

abstract beach bright 301599

Zdroj: Pexels

2. Dodržujte pitný režim

Tekutiny je potrebné dopĺňať postupne, nie nárazovo, aby ich organizmus postupne spracoval a nepreleteli iba rýchlo telom. Najvhodnejšia čistá voda, prípadne nesladené čaje alebo riedené prírodné ovocné šťavy. Deti by mali vypiť aspoň 2 litre denne.

beverage citrus close up 1265910

Zdroj: Pexels

3. Nezabudnite na pokrývku hlavy

Dôležité je tiež ľahké, tenké, vzdušné oblečenie svetlej farby, najlepšie z čistej bavlny, ktorá dobre saje a odvádza pot z tela.

adorable baby boy 101537

Zdroj: Pexels 

4. Používajte opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom

U detí je to minimálne OF 50. Pre malé bábatká sú vhodné krémy s mechanickým ochranným filtrom, ktoré blokujú preniknutiu slnečných lúčov do pokožky, u starších detí môžete použiť aj krémy s chemickým filtrom.

blur body care 161608

Zdroj: Pexels

5. Ochladzujte organizmus

Výbornú službu urobí mokrá plienka alebo uterák, ktorým budete deťom potierať čelo a zátylok, prípadne aj vlažná sprcha. Deti sa určite potešia i osviežujúcej vani alebo bazéniku s vlažnou vodou, ktorý im pokojne nafúknite priamo na balkóne či terase. Zábavnejším variantom je aj rozprašovač, ktorý naplníte vodou a môžete sa ním s deťmi dosýta ostrekovať.

beach child enjoyment 532321

Zdroj: Pexels

6. Zvlhčujte vzduch v miestnosti

Namočte uterák a dajte ho do blízkosti okna, alebo len tak prehoďte na stoličku. Hneď sa vám bude príjemnejšie dýchať. Nezabudnite ho vymieňať čím častejšie, v horúčavách bude veľmi rýchlo opäť suchý. Alebo si do miestnosti jednoducho vyveste opratú bielizeň alebo zapnite zvlhčovač. :) 

air purifier cozy white living room filter cleaning removing dust pm25 hepa home with woman reading book sofafor fresh air healthy lifeair pollution concept

Zdroj: Freepik.com/stefamerpik

7. Urobte si niečo ľahké pod zub

Nezaťažujte si brušká mastnými, horúcimi či sladkými jedlami. Budete viac unavení a budete sa viac potiť. Radšej si na tanier naservírujte čerstvú zeleninku a ovocie, prírodné mäsko či studený jogurt. Naservírujte ich deťom na tanier zábavnou formou a urobte im tak z jedla zážitok. :) Výbornou alternatívou sú i polievky, ktoré nielen zasýtia, ale aj doplnia potrebné tekutiny.

appetizer close up cuisine 434258

Zdroj: Pexels


☼ Prečítajte si aj ☼

Nepremeškajte s deťmi fantastické prázdninové zážitky! >>
5 tipov, kam sa ísť s deťmi schladiť v letných horúčavách >>

 

Napíšte komentár