29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Čiernohronská železnica Čierny Balog

Autor: Annie, Foto: chz.sk
Adresa:Hlavná 56, Čierny Balog Telefón:+42148 619 15 00 www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Jednou z najväčších turistických atrakcií Horehronia a stredného Slovenska je historická Čiernohronská lesná železnica. Kedysi vozila malebnou dolinou Čierneho Hrona drevo, dnes vozí turistov.

Jazda v drevených vagónikoch historickej lesnej železničky nádherným vidieckym prostredím a očarujúcou prírodou, sprevádzaná pískaním lokomotívy umožňuje vrátiť sa v čase tam, kde sa kedysi zvážalo drevo.

Parný vlak prechádza cez futbalový štadión v Čiernom Balogu - Jánošovke. Aj takúto kuriozitu nájdete na Čiernohronskej železnici.

Múzeum Čiernohronskej železnice

V stanici Čierny Balog je celoročne otvorené malé múzeum lesných železníc, s exponátmi z výstavby i prevádzky lesných železníc na Slovensku i v celom Karpatskom oblúku. Súčasťou múzea je i živý model zachovanej trate ČHŽ v mierke H0-e, ktorý si môžu tlačidlom samé spúšťať deti, množstvo historických fotografií i trojrozmerných exponátov, napr. ručná drevená traťmajstrovská drezína, rozchodky, výkoľajky, vŕtačky a píly na koľajnice, ale i staničná váha - decimálka, pasca na medvede, či vyše storočný hodinový stroj z kostola v Čiernom Balogu s ručne vyrábanými ozubenými kolieskami. Na väčšinu exponátov si môžu návštevníci aj siahnuť a vyskúšať si napríklad odrezať kus koľajničky, alebo historickým kompostérom si oraziť dátum na pôvodný Edmonsonov lepenkový cestovný lístok .

Vo vonkajšej expozícii sú na staničných koľajach celoročne vystavené rôzne druhy motorových i parných rušňov, používaných nákladných i osobných vozňov a celá stanička v Čiernom Balogu tak slúži ako živé prevádzkované múzeum pod šírym nebom. Opäť je možné všetky exponáty preskúmať – nastúpiť do vagónikov, vyskúšať si funkciu vodného žeriavu, prípadne stať sa aspoň na fotografii rušňovodičom v kabíne lokomotívy. Ochotný personál Vám okrem cestovných lístkov predá v obchodíku so suvenírmi i magnetky, knihy a rôzne upomienkové predmety s tématikou železníc.

Cenník - pravidelné jazdy TU

ciernohronska

mapkachz

Tešíme sa na Vašu návštevu !

Mapa: N 48° 44′ 47″ E 19° 39′ 26″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Denisa 29.12.2016, 20:44

    Veľmi sa nám tam páčilo, jedno úžasné miesto na oddych. Deti sa majú možnosť sa aj niečo naučiť o lese. Raz sme tam boli aj na ceste rozprávkovým lesom na MDD, velmi vydarená akcia. Cesta vláčikom jedna paráda.

  • Dominika Moo 29.12.2016, 12:29

    Vlak z Čierneho Balogu ukáže veľkú časť miestneho kraja,
    sedíte v ňom a myslíte si, že ste súčasťou raja.
    Vlak ide aj cez futbalový štadion, z čoho budú mať radosť najmä deti,
    cesta vlakom ide pomaly, no aj tak čas v ňom rýchlo letí.

  • Lenka S. 22.12.2016, 18:15

    Na Čiernom Balogu sme boli na Mikulášskej jazde, deťom sa páčilo, prostredie a trasa - super :-) vo dvore pri stanici je pekné detské ihrisko, vo vnútri malé "železničné" múzeum, takisto sa dajú kúpiť pekné suveníry... Odporúčame :-)

  • Ivana 13.12.2016, 07:36

    Úžasný zážitok pre deti a aj dospelých. Krásna príroda, zábava, všetko ako má byť

  • Katarína Orgoňová 09.12.2016, 12:00

    Boli sme na dovolenke v Helpe a vLet sme si spravili aj na tuto zeleznicu. Uzasne, vtedy sme este nemali deti, ked povyrastu, urcite sa tam vratime. Pacila sa mi taka naucna cesta lesom... Parada.

  • Sisa 04.12.2016, 17:16

    uzasny zazitok pre deti i dospelych, vietor vo vlasoch a vecer cierna voda vo vani :)
    Odporucam nielen rodinam s detmi!

  • zuz 03.12.2016, 16:17

    Veľmi fajn aktivita pre deti

  • Daniela 01.12.2016, 11:11

    Boli sme síce dávnejšie ,ale bolo super.

  • Zuzana 16.09.2016, 15:03

    Super zážitok, len aj je velmi veterno, cítiť to.

  • Marika 07.09.2016, 14:30

    Super, akurát, že sme si sadli dopredu a boli sme celí zadymení :), ale zážitok

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár