19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Festival Kde bolo, tam bolo 2015

03.06.2015 Autor: Laura , Foto: KDE BOLO, TAM BOLO
Termín: 14.06.2015 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

Najinteraktívnejší a najkreatívnejší rozprávkový festival (nielen) pre deti

1

Počas víkendu 13. a 14. júna 2015 budú môcť deti „odložiť“ svojich rodičov do rodičovského kútika a vyblázniť sa na množstve kreatívnych a hlavne interaktívnych workshopov, ktoré prebehnú v spolupráci s významnými osobnosťami z rôznych oblastí pôsobenia.
Každoročne je témou festivalu rozprávka. Deti sa do jej deja a odkazu prenesú prostredníctvom pestrofarebných interaktívno-kreatívnych workshopov. Tento rok sa nám stalo inšpiráciou dielo od autorov Kataríny Kerekesovej, Kataríny Molákovej a Alexandry Salmely: Mimi a Líza.

Hlavnými hrdinkami rozprávky sú dve dievčatká. Mimi je nevidomá, no jej svet je rovnako farebný, veselý, detský a živý, ako svet zdravej Lízy. Dievčatá si vzájomne pomáhajú spoznávať a vnímať svet, v ktorom žijú a hendikep, ktorý sa môže javiť ako zásadný, sa zrazu stáva nepodstatný. Hlavnou myšlienkou ich príbehu je práve tolerancia a stieranie predsudkov voči hendikepovaným deťom a ľuďom.
Nosnou témou je tak tolerancia a stieranie predsudkov voči postihnutým, chorým, hendikepovaným a tvorba mostov porozumenia.
Aj preto bude celé podujatie tlmočené do posunkového jazyka.

Záštitu nad festivalom KDE BOLO, TAM BOLO... 2015 prijal primátor mesta Bratislavy Ivo Nesrovnal a starosta Bratislavy – Staré Mesto Radoslav Števčík. Interaktívny a kreatívny festival KDE BOLO, TAM BOLO… je aj v roku 2015 súčasťou Bratislavského kultúrneho leta a hradných slávností a záštitu nad festivalom prijal i Vladimír Grežo, riaditeľ BKIS. Podujatie ARCHkids sa koná pod záštitou predsedu Slovenskej komory architektov Imricha Pleidla.  

KEDY: 13. a 14. jún 2015
KDE: Bratislava, centrum Hlavné námestie a nádvorie Starej radnice, v prípade nepriaznivého počasia Stará tržnica. KBTB 2014 Broa Tarnocy organizatorka festivalu spolu s Luciou Hablovicovou a Romanom Pomajbo

PROGRAM:
Sobota - 13. jún 2015 /nádvorie Starej radnice/
  • 10.00 – 11.30 Kuřátko Pipo /od 8 rokov/
    Fuky, prachy, many, šupy, dengi, dengy, love, lóve, chechtáky... jednoducho peniaze ;) ... Je ľahké ich získať? Áno! Cesta z peňaženky do ruky však netrvá večne!Workshop zameraný na finančnú gramotnosť detí, ktorý sa koná v spolupráci s finančníčkou a bankárkou Marcelou Hrubošovou, zakladateľkou konceptu FINANCE PRO RADOST.
  • 10.00 – 12.00 FOTOworkshop /od 6 do 8 rokov/
    Staň sa na chvíľu fotografom. Zvečni jedinečné momenty festivalu!
  • 13.00 – 15.00 FOTOworkshop /od 9 rokov/
    O čom sú obrázky? Ako vidíme cez objektív? A ako fotiť, aby sme zachytili radosť, smútok, šťastie, ľútosť, hnev, prekvapenie, záujem...? Vyskúšajte si to! Festival je miestom, kde si môžete zachytiť okamihy na celý život! Viac vám však povedia Jana Hrdličková a Dana Sládeková.
  • 13.00 – 16.00 FOODworkshop /od 5 rokov/
    Jedinečná a zábavná forma varenia pod taktovkou známeho šéfkuchára Jara Žídeka, ktorý vás zoznámi nielen so zdravou stravou, ale aj s jej zábavnou prípravou.

Nedeľa - 14. jún 2015 /nádvorie Starej radnice/
  • 10.00 – 12.00 HRAVO a KREATÍVNE /od 6 rokov/
    Pripravujete sa do školy? Tešíte sa na prvé písmenká, slovíčka a prvé včeličky? Už obzeráte múdre knihy, ktoré vám pomôžu zvládať prvé školské slzičky a nechuť písať domáce úlohy? Nemusíte! Príďte sa naučiť, ako urobiť prípravu do školy zaujímavou a ako pomôcť vašej ratolesti a aj sebe vyrovnať sa s drobnými neúspechmi v škole. Workshop pre deti a rodičov o tom, ako sa učiť hravo a kreatívne. Škola vám a vašim najmenším pôjde zrazu „ľavou zadnou“. Workshopom budú sprevádzať Janette Motlová a Andrea Haršányová.
  • 13.00 – 16.00MUSICworkshop
    Lucia Lužinská vystúpi ako hosť v projekte Borisa Čellára a Ramiho Shaafiho – Musica Medica, kde na vás čaká hneď niekoľko interaktívnych stretnutí a príjemných prekvapení. Hudobný workshop spojí svety nepočujúcich detí s počujúcimi. Hudba má schopnosť pôsobiť na fyzickej úrovni a svojím spôsobom zlepšovať zdravotný stav človeka. Hudobník je v tomto prípade sprostredkovateľom, ktorý svojou hrou „oživuje“ vibrácie tónov, a tieto pôsobia blahodarne nielen ako zvukový zážitok, ale aj ako skutočné vlny frekvencií na ľudské telo. Okrem tónov a vibrácií môžu účastníci workshopu vnímať hudbu aj cez farby dúhy, môžu sa zapojiť do spoločnej improvizácie a stať sa na chvíľu hudobníkom.
 Nedeľa 14. jún 2015  /Hlavné námestie/
  • 10.00 – 14.00ARCHkids alebo ARCHITEKTI DEŤOM /od 6 rokov/
    Navrhnite a vytvorte domček plný slnka a svetla pre rozprávkové bytosti Bratislavy!
    Workshopom vás budú sprevádzať významné architektonické ateliéry: ARCHITEKTI, Architekti Šebo Lichý, Element ateliér architektúry, Hantabal Architekti, KLEINERT Creative House a Ľubomír Závodný architektonická kancelária.
  • 10.00 – 12.00SLUCHÁČIK
    „Všetko má svoje zázraky, aj ticho.“ Je vaša ratolesť nepočujúca? Viete, kedy má dieťa správne hovoriť R? A kedy má vôbec začať hovoriť? Logopedická odborná poradňa nielen pre nepočujúcich je tu pre vás. Tím odborníkov vám ochotne pomôže a poradí.
  • 10.00 – 12.00POČUJKO
    Ako vyzerá jeden deň nepočujúceho dieťaťa? Ako sa dá hovoriť rukami a počúvať očami? Ako sa dá tancovať a spievať, ak nepočujem? Ako môže Počujko pomôcť svojimi uškami Nepočujkovi? Áno, aj tieto dve hodinky naučia vaše detičky vážiť si svoje ušká a pomáhať tým, čo zdravé ušká, žiaľ, nemajú. Vzácne poznatky vám radi odovzdajú manželia Ľubka a Feri Majtánovci.
  • 10.00 – 12.00ARTworkshop /od 5 rokov/
    Pablo Picasso povedal: „Umenie zmýva z duší prach každodennosti.“ Krásnym svetom farieb vás bude sprevádzať umelecký maliar Róbert Hromec. Odneste si inšpirujúce poznatky a obohacujúcu skúsenosť.
  •  10.00 – 12.00LITTLEart workshop /od 1 do 6 rokov/
    Aj v tých najmenších sú ukrytí veľkí umelci! Nechajte svoje ratolesti „hatla patlať“ ich slávne prvotiny.  Workshopom vás bude s potešením sprevádzať Silvia Krkošková z OZ TopART.
  • 16.00 – 18.00 TIVIŠKO /od 6 rokov/
    Spoznaj kultúru menšín. /Nielen/ rómska hudba, tanec, divadlo... Počuli už vaše deti o rómskej vlajke? Vedia, čo vyjadrujú jej farby a ako súvisí s legendou o Ašokovi? A čo tak ukázať im, aké farebné sú rómske slová a ako sa dajú počúvať rómske piesne srdiečkom...  Workshopom vás bude sprevádzať Janette Motlová.  
  • 15.00 – 18.30FASHIONworkshop /od 4 rokov/
    Objavte čarovný svet módy pod taktovkou známych módnych tvorcov Zlatice Hujbertovej, Dany Kleinert, Moniky Vontszemuovej a Petry Kubíkovej!Navrhnite nové outfity pre veselé bratislavské strašidlá!  
  • 18.00 – 18.30DEFILÉ
    „Zazvonil zvonec a rozprávky je koniec.“ Rozlúčte sa spolu s nami s rozprávkovým víkendom!

Sprievodné podujatia
  • sobota 13. 6. 2015 10.00 – 15.00 Stará tržnica - V Čarovnej krajine
    Je predajná výstava krásnych diel detí z Kliniky detskej psychiatrie na Kramároch. Výstava sa koná v spolupráci s občianskym združením Duševné zdravie detí /OZ DZD/. Vernisáž sa uskutoční o 11.00 v Starej tržnici. Príďte sa pozrieť na krásne diela tých, ktorí maľujú svoje vlastné rozprávky. Vaša podpora im dodá nádej. Ďakujeme.
  • nedeľa 14. 6. 2015 10.00 – 18.00 Hlavné námestie  - Rodičovský kútik
    Ponúka pohodlie, občerstvenie a trochu ticha. Je miestom oddychu a zaujímavých informácií. Svet kníh vám prináša kníhkupectvo ARCHbooks.
  • nedeľa 14. 6. 2015 10.00 – 18.00 Hlavné námestie  - Trh Chránených dielní
    Chcete urobiť radosť malým darčekom? Príďte si vybrať z pestrofarebnej ponuky krásnych výrobkov od kamarátov z chránených dielní. Trh je zameraný na výrobu hand-made produktov a koná sa pod záštitou Lucie Hablovičovej, OZ Svetluška, OZ Pluto a OZ TopART.

REGISTRÁCIA TU.

VSTUPENKY:
Urobte spolu s nami radosť zvieratkám v ZOO Bratislava!
Stačí ako vstupenku na festival priniesť ovocie a zeleninu pre našich kamarátov do ZOO Bratislava. Určite ich potešia oriešky (všetky druhy), zelenina (mrkva, petržlen, brokolica, kaleráb, šaláty rôznych druhov, paprika... ) a ovocie (najmä jabĺčka).
Zvieratká, tak ako my, majú radi jedlo čerstvé, nenahnité a voňavé...
Prosíme, nenoste mäkkú zeleninu a ovocie.
Zeleninu a ovocie odovzdajte pri registrácii nášmu Jupíkovi, ktorý to spolu zo zamestnancami ZOO Bratislava zanesie našim kamarátom.


Video z minulého ročníka:

Napíšte komentár