29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Interaktívná výstava Kolesosvet v Bibiane

10.05.2015 Autor: Simona, Foto: bibiana.sk
Termín: 16.08.2015 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

Jedným z najvýznamnejších vynálezov ľudstva je nepopierateľne koleso a bez kolesa si dnešný život nedokážeme ani predstaviť. Kolesá a kolieska sú všade okolo nás a sú neodmysliteľnou súčasťou našej každodennosti. Môžeme povedať, že žijeme v “KOLESOSVETE”. Výstava je príležitosťou pre malých i veľkých roztočiť tento „kolesosvet“ v netradičnom inšpiratívnom a kreatívnom duchu. Môžu dať do pohybu krútiace sa výtvarné objekty, ktoré v rôznom kontexte predstavujú zaujímavé podnety z histórie i súčasnosti sveta kolies. Téma výstavy je mimoriadne rozsiahla i pestrá a ponúka veľké množstvo interpretácií. Prebieha v priestoroch Bibiany v Starom Meste v období 22. 4. – 16. 8. 2015. Kolesosvet a Autosvet, tak by sa dali pomenovať dva hlavné okruhy, ktoré si autori vybrali a výtvarne atraktívnou, hravou formou prezentujú na dvoch poschodiach výstavných priestorov Bibiany.

007 4606

Kolesosvet

Prvá časť výstavy sprostredkováva deťom tému kolesa v širšom kontexte. Vo výtvarnej inštalácii si deti môžu vyskúšať, ako kolesá pomáhajú ľuďom od nepamäti, ale i to, ako to bez kolies prosto nefunguje. Sprievodcami tejto časti výstavy sú Kolesoľudkovia, imaginárne kolieskové postavičky, ktoré deťom prezentujú rôzne známe i netradičné využitie kolesa. 

S témou kolies sa autori výstavy pohrávajú v rovine výtvarnej i slovnej. Detskí návštevníci majú možnosť pohrať sa v Kolesodielni  a priradiť správne koleso či koliesko tam, kam patrí.Kolesokolotoč vyzýva deti, aby zavesili na kolotoč všetko, čo sa točí i otáča a objavili tak, čo všetko sa dá následne do pohybu. Farebná Kolesokrajina je fantazijná krajina Kolesoľudkov, v ktorej cestuje vlak po svojej kruhovej dráhe. Kolesotvorba zasa predstaví deťom umelecké diela, v ktorých umelci využili kolesá na interpretovanie svojej správy o svete.

Autosvet

Druhá časť výstavy  je zameraná na možno najrozšírenejšie prepojenie kolesa s našou každodennosťou -   na auto. V Autokine deti pocestujú do minulosti automobilov. Autodielňamotivuje opraviť, čo  je potrebné, napríklad dotiahnuť skrutky alebo vymeniť pokazené koleso.

Ekoauto je interaktívna výzva pre deti, aby o ňom uvažovali ako o objekte, ktorý nám pomáha, ale zároveň má byť priateľský k prírode. Netradičné dopravné ihrisko sa venuje na jednej strane téme bezpečnosti na ceste a na druhej sa úsmevne hrá so značkami či semaforom. Pretekárske sny sa môžu plniť v inštalácii venovanej automobilovým pretekom.

Auto budúcnosti je téma pre dizajnérsku dielňu, kde sú prezentované aj originálne návrhy študentovAteliéru Transport Dizajn VŠVU pod vedením akademického sochára Štefana Kleina.

Samostatnou časťou výstavy sú infokolesá s príznačným pomenovaním - Mať o koliesko viac, kde sa môžu najmä väčšie deti a dospelí dozvedieť spektrum zaujímavostí, týkajúcich sa kolies od minulosti až po súčasnosť.

Výstava Kolesosvet má svoj vlastný výtvarný rukopis, motivuje, inšpiruje  a zároveň ponecháva deťom priestor, aby tvorivo vstúpili do výtvarných  inštalácií ako ich aktívni aktéri či kreatívni spolutvorcovia.

Bibiana

Napíšte komentár