23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

Kurz poznávania vtáčích hlasov na Železnej studničke

10.04.2015 Autor: Maria Bodnarova, Foto: dravce.sk
Termín: 08.05.2016 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

Aj tento rok pokračuje v tradícia usporadúvania krátkych kurzov poznávania vtáčích hlasov v peknom prostredí bratislavskej Železnej studničky. Počas dvoch víkendov sa uskutočnia 4x denne približne hodinové vychádzky zamerané na poznávanie najbežnejších vtáčích obyvateľov lesov v okolí Bratislavy. Začiatky vychádzok vždy o 10:00, 12:00, 14:00 a 16:00Účastnícky poplatok je dobrovoľný. Účastníkom budú poskytnnuté na zapožičanie ďalekohľady. K dispozícii budú aj príručky na určovanie vtáctva a monokulárny ďalekohľad.

Miesto stretnutia: Železná studnička v areáli bývalých bufetov pri odbočke na Kačín (pri Rotunde), zastávka autobusu MHD # 43 “Železná studnička”

Akcia je vhodná aj pre návštevníkov s deťmi.

V prípade nepriaznivej predpovede počasia Vás bude watching.sk informovať o prípadnom zrušení vychádzky na webovej aj facebookovskej stránke večer pred konaním vychádzky. Akcia sa automaticky ruší, ak bude vydaná meteorologická výstraha Slovenským hydrometeorologickým ústavom. Nový termín sa včas dozviete. Výnimku tvorí výstraha pred vysokou/nízkou teplotou. V prípade takejto výstrahy sa vychádzka rušiť nebude.

vtacie hlasy SK 2

Ako hovorí Ján Dobšovič z watching.sk: „Práve teraz je veľmi vhodné obdobie, aby sa ľudia naučili rozpoznávať vtáčie hlasy, lebo tu ešte nie je veľa vtákov a teda hlasy jednotlivých druhov sa nemiešajú. Stromy ešte nemajú listy a tak sú na nich vtáky nápadnejšie a návštevníci ich budú mať možnosť pri speve aj vidieť. Ja som sa spev mnohých vtákov naučil najmä pomocou toho, že som vtáčika pri speve aj pozoroval.“

„Počas približne hodinového kurzu sa ľudia môžu zoznámiť až s viac ako desiatimi druhmi vtáčích hlasov. Milovníci prírody môžu počuť napr. pinky, drozdy, penice, červienky, brhlíky, sýkorky, zelienky, či kolibkáriky. Spomedzi dravcov majú výrazné hlasové prejavy napríklad myšiaky hôrne, ktoré je možné často pozorovať pri krúžení nad krajinou. Ľudia tiež môžu poznať hlas sokola myšiara, ktorý často hniezdi v obciach a upozorňuje na seba prenikavým škriekaním,“ dopĺňa Roman Slobodník z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

Ako dodáva Ján Dobšovič: „Túto akciu organizujem už desať rokov, za tento čas sa mnohé vtáčie spevy naučilo rozoznávať niekoľko stoviek ľudí,. Pri kurze si často pomáhame prepismi vtáčích hlasov do ľudskej reči, napr. spev pinky by sa dal napodobniť takto: Čo to tu robííííš, ty ty ty ty, Ďuro!“

Organizátori watching.sk a Ochrana dravcov na Slovensku srdečne pozývajú malých i veľkých záujemcov na tento kurz. Akcia je vhodná aj pre deti, rodiny so psami, ale aj pre telesne postihnutých záujemcov. Okrem poznávania vtáčích hlasov sa môžu ľudia dozvedieť odpovede na otázky, týkajúce sa napríklad spolužitia s rôznymi druhmi, ktoré hniezdia v ich blízkosti.

Napíšte komentár