28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

10 tipov na masku na karneval

Autor: Lúca, Foto: pinterest.com

10 originálnych, doma vyrobených kostýmov na karneval

Okrem tuhej zimy prichádza aj čas karnevalov, zábavy a tancovačiek. Temer každé dieťa dychtivo hľadí do výkladov s kostýmami, bezradne stojac pred voľbou, koho podobu si na okamih prepožičia. Kedysi kraľovali rebríčku popularity spanilá princezná, nebojácny rytier, plachá myška... Doba sa mení a s ňou aj trendy. Dnes letia superhrdinovia, upírske stredoškoláčky, roboty, bosorky, a rodiča pri pohľade na cenovku chytajú mdloby. Sklamaným detské očiam sa chceme vyhnúť. Čo s tým? Peňaženka sa sama od seba nenafúkne, čas je proti nám a tobôž, ak je v rodine viac detí. Naša redakcia sa rozhodla s touto neľahkou situáciou vypomôcť a prináša nenáročné tipy, ako sa nezruinovať a aj napriek tomu deckám zabezpečiť karneval ich snov.

1. Bosorka

Na kostým odpudivej zlovestnej čarodejnice budete potrebovať nasledovné:
- kúsok tvrdého papiera/lepenky/nepotrebnej krabice, čierny a fialový papier na klobúk
- farby na tvár
- čierne šaty/ maxitričko a legíny
- plyšovú čiernu mačku
- metlu 

Klobúk vyrobí aj menej zručná mamička pomocou priloženého návodu, dozdobiť si môže ho aj samotné dieťa a to tak, že hotový klobúk potrie vrstvou lepidla a popráši ho trblietkami alebo naň namaľuje pavučinu či tajomné zaklínadlo.

Prikladáme aj inšpiráciu vo forme obrázku na make-up. Jedna alebo dve bradavice navyše tiež nič nepokazia :-)

EventImage 016707


2. Superhrdina

S chlapcami sa to má tak, snívajú o tom, že raz zachránia svet a kostým ich obľúbeného hrdinu k tejto fantázii dopomáha a dodáva stratenú odvahu. Žiaľ, známe komiksové značky Marvel a DC charitu nerobia, preto prinášame podrobný a zároveň nenáročný návod, bez nutnosti šitia, ako medzi kamarátmi zažiariť.

Budete potrebovať:
- staré tričko/kúsok látky/filc/naťahovaciu gumu (zo starých nohavíc, obchodu - nieje drahá)
- ďalší, väčší kus látky na plášť, menší na rukavice a škrabošku
- trpezlivosť

Batman/Ironman/Spiderman

EventImage 016709

3. Upír

 Na masku upíra budeme potrebovať:
- farby na tvár
- falošné zuby (ktoré kúpite v každom hračkárstve)
- červený plášť
- bielu košeľu

Inšpiráciu na make-up prikladáme vo forme postupu, nezabudnite na bielu tvár a stopy po "krvi". A upír je hotový!

EventImage 016710


4. Múmia

Jedna z najjednoduchších a zároveň najefektívnejších masiek vôbec.
Ako na to? Dieťa oblečieme do bieleho oblečenia a omotáme mu ruky, nohy, a aj telo pomocou ovinovadla, ktoré obsahuje každá domáca lekárnička (pozor, ovíjame jemne, zvykne tlačiť a brániť tak krvnému obehu!), ak sa náhodou minie, môžeme improvizovať s toaletným papierom.

EventImage 016711

5. Maliar/Umelec/Umelkyňa

 Univerzálna maska, ktorá svojim nápadom a kreativitou hravo strčí do vrecka aj princeznú!
Treba:
- červenú baretku, zásteru (kľudne bielu)
- pruhované tričko
- paleta a štetec
Chlapcovi môžeme domaľovat efektné fúziky.

6. Pippi Dlhá pančucha

 Ďaľšia z kategórie obľúbených, časom nestarnúcich kostýmov.
 Treba k nej naozaj veľmi málo:
- dve gumičky do vlasov,
- dve slamky,
- farebné podkolienky
- ceruzku na obočie

Vlasy zapletieme do dvoch vrkočov, spevníme slamkami tak, že ich vložíme dovnútra a doprostred vrkoča (priložený obrázok), na tvár namaľujeme pehy, oblečieme podkolienky a tie najfarebnejšie kraťasy, čo doma nájdeme, tričko s prúžkami a voilà, Pipi je na svete!

EventImage 016712



7. Superman / Clark Kent

 O superhdinoch sme písali už vyššie, ale tento kostým je o čosi formálnejší a superhrdinu skôr skrýva, veď nie všetci si môžu dovoliť byť na očiach, nepriatelia striehnu všade! Ratolesť oblečieme do bielej košele, efektne rozopneme jeden-dva gombíky, aby mohlo "S" efektne vykúkať, nohavice spevníme trakmi, otecko požičia kravatu a falošné okuliare sú in, a preto ľahko dostupné.

EventImage 016713

8. Frida Kahlo

 Túto umelkyňu hádam predstavovať bližšie netreba. Je originálna, svojská a určite sa nemusíte báť, že rovnakú masku bude mať aj niekto iný!

Postup: Obočie domaľujeme čiernou ceruzkou tak, že z neho spravíme ucelenú linku bez medzery, môžeme nakresliť aj jemné fúziky okolo pier, na hlavu nasadíme bláznivý klobúk alebo čelenku s kvetmi (veľa kvetov!), na krk zavesíme farebné korále - kľudne aj viac radov, slečnu oblečieme do tuniky alebo voľných šiat a máme hotovo! EventImage 016714


9. Víťazka olympiády

Veru, vskutku asi najoriginálnejší kostým. A naozaj k nemu treba len drobnosti, čo máme doma. Vlasy vyčešieme do drdola, zafixujeme gélom, na oči namaľujeme očné linky, oblečieme plavky, na ne mikinu, na nohy tepláky, okolo krku zavesíme medailu (dá sa vyrobiť zo stuhy a papiera), do ruky vložíme víťaznú kyticu a už sa len usmievame do objektívov :-)

EventImage 016715



10. Pirát

 Čo by to bol za karneval bez jediného piráta. Na masku potrebujeme klobúk (priložený návod), pásku cez oko, pirátsky meč (opäť návod), bielu košeľu, cez to vestu a do ruky mapu pokladu (vyrobíme z papiera). Doma pred zrkadlom si nezabudnite nacvičiť pirátske heslo!

EventImage 016716

za redakciu spracovala Lucia Kroneislová

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • anna 08.02.2018, 09:04

    chcela bi som sa naucit robit take to krasne maski ako mate vi na obraskoch

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár